Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τους φράχτες...

0


 Νίκη χωρίς αντίκρισμα πέτυχε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως είναι ο φράχτης του Έβρου.


Συγκεκριμένα, το... ΕΛΚ –μαζί με τα ακροδεξιά κόμματα και ορισμένους ευρωβουλευτές από τους Φιλελεύθερους– έφερε σχετική τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια: υπέρ ψήφισαν 322 ευρωβουλευτές, 290 την καταψήφισαν, ενώ 20 απείχαν της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, στη συνέχεια δεν πέρασε το σχετικό ψήφισμα-κείμενο, με βάση το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα πίεζε την Κομισιόν, ώστε να το συμπεριλάβει στα θέματα της ατζέντας της. Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς μια τροπολογία δεν έχει καμία δεσμευτική αξία για την Επιτροπή, ωστόσο το πόρισμα από το οποίο συνοδεύεται, το εξετάζει η Κομισιόν και μπορεί να το υιοθετήσει, δρομολογώντας τις ανάλογες εξελίξεις.

Έτσι, η τροπολογία πέρασε μεν, όμως εξαιτίας αυτής απορρίφθηκε το ψήφισμα με 210 υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές. Σε κάθε περίπτωση, η απόρριψη του κειμένου σημαίνει ότι ούτε η τροπολογία ισχύει. Πρόκειται ενδεχομένως για ένα πρωτοφανές γεγονός: να υπερψηφιστεί η τροπολογία, αλλά να καταψηφιστεί το κείμενο.

Επομένως, το πολιτικό μήνυμα που σηματοδοτεί το παραπάνω γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει τελικά μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τους φράχτες.  

Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βιάστηκε να πανηγυρίσει για την τροπολογία (και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), αναφέροντας σε ανάρτησή της ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έδωσε  μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία» του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη «για τη μη χρηματοδότηση» του φράκτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ «που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών».


Πανηγυρικές δηλώσεις και αναρτήσεις έκαναν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.


Από την πλευρά του, ο Δημ. Παπαδημούλης, τόνισε σε αναρτήσεις του στο Twitter ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΕΛΚ και η συμμαχία του με την ακροδεξιά και τους υπερσυντηρητικούς του ECR τορπίλισαν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 και οδήγησαν στην καταψήφισή τους στην Ολομέλεια».  
 
Η δήλωση Θεοδωρικάκου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής "οικογένειας" στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση.


Η δήλωση Οικονόμου

Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες. Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει. 

Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)