Πολεμώντας με τον Μεσαίωνα...

 
Οι κατηγορίες σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλ. Γεωργούλη δεν είναι απλώς βαρύτατες, αλλά περιβάλλονται με τη μέγιστη κοινωνική και ηθική απαξία. Η καταγγέλλουσα, στην ανάρτησή της χθες στα κοινωνικά δίκτυα, κάνει λόγο για βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης. Και αυτό είναι... αρκετό για να μας προκαλέσει οργή, αποτροπιασμό, απέχθεια.


Αναμφίβολα κάθε κατηγορούμενος περιβάλλεται με το τεκμήριο της αθωότητας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παύει να είναι κατηγορούμενος. Το τεκμήριο της αθωότητας υπάρχει σα δίχτυ προστασίας, ώστε να έχει μια δίκαιη και πολιτισμένη δίκη. Ακόμη κι αν έχει διαπράξει το χειρότερο έγκλημα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.


Η υπόθεση του κ. Γεωργούλη, εξ αντικειμένου, συνιστά πλέον έναν βασικό κρίκο του ελληνικού #MeΤoo που ξεκίνησε στη χώρα μας στα τέλη του 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως κίνημα και ως προσπάθεια αφύπνισης της κοινωνίας, αλλά και απελευθέρωσης των μελών της από βασικούς κοινωνικούς φραγμούς και φόβους, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν τόσο ισχυροί, ώστε τέτοιες υποθέσεις να είναι κοινό μυστικό σε έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων, να μην ομολογούνται και ποτέ οι ένοχοι να μην οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.


Δυστυχώς, ως κοινωνία σε τέτοια ζητήματα είμαστε πολύ πίσω. Την ίδια ώρα που η επιστήμη και η εξέλιξη των τεχνολογιών καλύπτουν και καθορίζουν σημαντικό μέρος στη ζωή και την εργασία μας, μαζί με την πρόοδο και την εξέλιξη συμβιώνει και μας διαφεντεύει ένας Μεσαίωνας πάνω στον οποίο συνθλίβονται υποχρεώσεις και δικαιώματα τα οποία θεωρούμε κατακτημένα. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.


Την ισότητα των δύο φύλων την κατοχυρώσαμε συνταγματικά το 1975. Τη θεσπίσαμε νομικά το 1983 και τη βελτιώσαμε πολλές φορές από τότε. Αλλά μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα και διαπιστώνουμε από τις υποθέσεις #MeΤoo, τις γυναικοκτονίες και άλλες ζοφερές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι είναι πολύ ισχυρή η νοοτροπία που θέλει τη γυναίκα κατώτερη του άνδρα και ενίοτε αντικείμενο βίαιων και εξευτελιστικών συμπεριφορών σε βάρος της.


Αναμφίβολα απέχουμε πολύ από την ισότητα των φύλων. Αλλά οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι σε κάθε μορφή έμφυλης, σεξουαλικής βίας, ενδοοικογενειακής και μη, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε την κουλτούρα που θα επιτρέψει αυτή η ισότητα κάποια στιγμή να γίνει παντού πραγματική...


efsyn.gr