Το μεγάλο ψέμα που «πουλάει» ο Ερντογάν

0


 Στην Τουρκία έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος που κανείς ακαδημαϊκός δεν έχει το θάρρος να γκρεμίσει: ότι από τη γέννησή της ως σύγχρονο κράτος είναι μια αντιιμπεριαλιστική χώρα.


Ο μύθος αυτός έχει δύο σκέλη.


Το πρώτο είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, που ως απλός συνταγματάρχης το 1915 ήταν αυτός που νίκησε τους ιμπεριαλιστές, δηλαδή τους Αγγλους, τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς, στις μάχες των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε), το 1915.


Ποια είναι η αλήθεια; 


Την άμυνα στη μάχη των Δαρδανελίων την οργάνωσαν οι Γερμανοί επιτελείς, οι οποίοι ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια των μαχών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους.


Στην προκειμένη περίπτωση, οι Τούρκοι, πέραν του ότι… αποθεώνουν τον ρόλο του Κεμάλ, κρύβουν δύο πράγματα: πρώτον, τον ρόλο των Γερμανών στην έκβαση των μαχών και, δεύτερον, το γεγονός ότι και η Γερμανία ήταν ιμπεριαλιστική δύναμη.


Το δεύτερο σκέλος του μύθου είναι ο ισχυρισμός ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, την περίοδο 1919-1922, διεξήγαγε αγώνα εναντίον των ιμπεριαλιστών και εξήλθε νικητής.


Ποια είναι η αλήθεια;


Η αλήθεια είναι ότι ο Μουσταφά Κεμάλ από το 1919 μέχρι το 1922 συνεργάστηκε με τους Σοβιετικούς, τους Αγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς, δεν έριξε ούτε μία σφαίρα εναντίον τους και εξασφάλισε τη στήριξη όλων των παραπάνω για να στραφεί εναντίον των «πραγματικών εχθρών». Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωσε να προετοιμαστεί κατάλληλα, να εξοπλιστεί με τη βοήθεια όλων των συμμάχων του και στη συνέχεια να πολεμήσει μόνο εναντίον των Ελλήνων και όσων Αρμενίων είχαν απομείνει από τη Γενοκτονία του 1915, ολοκληρώνοντας τη «μεγάλη αποστολή» που παρέλαβε από τους Νεοτούρκους, η οποία ήταν η «εκκαθάριση» της Ανατολίας από Ελληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους.


Με την υποστήριξη των Αγγλων και των Γάλλων πέτυχε την εκκένωση της Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα, χωρίς να ρίξει μία σφαίρα, μετά τη Συνθήκη (Ανακωχή) των Μουδανιών τις 25 Σεπτεμβρίου 1922.


Αρα είναι ένα μεγάλο ψέμα ο «αντιιμπεριαλιστικός» χαρακτήρας της κεμαλικής Τουρκίας.


Παρ’ όλα αυτά, στη συντριπτική πλειονότητά της η τουρκική κοινωνία έχει μίσος απέναντι στην ιμπεριαλιστική Δύση, κάτι που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τώρα ο Ερντογάν προεκλογικά, καθώς βλέπει τον Κιλιτσντάρογλου να απειλεί τον νεοοθωμανικό του θρόνο.


Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Εσκί Σεχίρ και στο Αφιόν Καραχισάρ ο Ερντογάν «χάιδεψε» τα συναισθήματα των Τούρκων με ένα «αντιιμπεριαλιστικό» ξέσπασμα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του και τις κυβερνήσεις του ΑΚΡ από το 2002 μέχρι σήμερα ως ήρωες του αγώνα κατά των «κακών ιμπεριαλιστών της Δύσης».


Είπε μεταξύ άλλων: «Πηγαίνετε να ρωτήστε τους Τουρκοκυπρίους, των οποίων τα δικαιώματα προστατεύουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητήστε τους να σας πουν σε ποιους υποκλινόμαστε και σε ποιους δεν γονατίζουμε με τη στάση μας, τον αγώνα μας, την αντίστασή μας… Ω έθνος μου, είσαι μάρτυρας! Ολόκληρη η πολιτική μας ζωή έχει περάσει πολεμώντας τους ιμπεριαλιστές και τους υπεργολάβους τους. Σπάσαμε την εξουσία της κηδεμονίας, αμφισβητήσαμε τον ιμπεριαλισμό. Σπάσαμε ξανά τα κόλπα των ιμπεριαλιστών ενάντια στη χώρα μας με τη Συρία και τους υπεργολάβους τους.


Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου (σ.σ.: της απόπειρας πραξικοπήματος), ο κ. Κεμάλ δραπέτευσε από τα άρματα και κατευθυνόταν προς το δημαρχείο. Ημασταν με τους ανθρώπους μας στο αεροδρόμιο του Yeşilköy (σ.σ.: Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινούπολης). Βάλαμε το στήθος μας με το έθνος μας ενάντια στους πυροβολητές των ιμπεριαλιστών. Κόψαμε τους κρουνούς των ιμπεριαλιστών, μη επιτρέποντας πια sτα λόμπι συμφερόντων που ρούφηξαν το αίμα του έθνους σαν βδέλλες για χρόνια να συνεχίσουν το έργο τους. Μετατρέψαμε τα σενάρια καταστροφής που είχαν οι ιμπεριαλιστές για την Τουρκία σε κουρέλια, δουλεύοντας για την ειρήνη, κρατώντας τη χώρα μας μακριά από συγκρούσεις στην περιοχή μας. Με τη χρήση του εθνικού μας νομίσματος έχουμε μπερδέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ιμπεριαλιστών… Ποιος είναι αυτός που συνομιλεί κρυφά με τους ιμπεριαλιστές, ποιος είναι ο δούρειος ίππος του ΔΝΤ; Ξέρεις ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, σωστά; Ναι, ο κύριος Κεμάλ (Κιλιτσντάρογλου)».


Φαίνεται ότι ο Ερντογάν νιώθει ότι κινδυνεύει και δανείζεται από τα επιχειρήματα των κεμαλικών για να διασωθεί από την καταστροφή που τον περιμένει, αν χάσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.


Προς το παρόν, φόρεσε τα «φυσεκλίκια» του αντιιμπεριαλιστή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)