Το πρόγραμμα των 50 ημερών...

 


Με την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας βάζει μπροστά το σχεδιασμό του για την ολική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το... σχέδιο περιλαμβάνει το πρόγραμμα βάσης των 50 πρώτων ημερών της επόμενης κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων. Οι επαναλαμβανόμενες όμως τοποθετήσεις Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού ναρκοθετούν το πεδίο της συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών με σαφώς βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι απόπειρες μερίδας στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να σκεπάσουν με τοξικές επιθέσεις την αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση στο δημόσιο διάλογο έχει γυρίσει μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αντίθετα μάλιστα έχουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ακούγεται με σημείο εκκίνησης το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών διακυβέρνησης.
Κι αυτό γιατί βλέπουν ότι ιδιαίτερα η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι αρκετά ρεαλιστική την ώρα που και οι συνταξιούχοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πιο καθαρά την ευκαιρία που χάθηκε και για αυτούς την τελευταία τετραετία να πάρουν πίσω μέρος από όσα του κόπηκαν την περίοδο των μνημονίων.

Σύννεφα στις συνεγασίες
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής και για τα κόμματα του προοδευτικού τόξου.

Ωστόσο το πρέσινγκ που ασκεί στους ίδιους τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων με τα οποία ευελπιστεί ότι θα συγκυβερνήσει εξακολουθεί να προκαλεί αντιστάσεις τόσο από τους ίδιους του κ. Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη όσο όμως και από στελέχη στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ότι άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα κάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων αμέσως μετά την κάλπη πόλωσε το σκηνικό στην προοδευτική πτέρυγα.

«Εγώ δεν λέω το ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης γιατί έχω κάτι προσωπικό. Γενικά δεν μ’ αρέσει άλλα να λένε οι πολιτικοί πριν τις εκλογές και άλλα να κάνουν μετά» ήταν τα λόγια του Νίκου Ανδρουλάκη στις ερωτήσεις μιας κατά τα άλλα μπασκετικού περιεχομένου συζήτησης που είχε με τον αθλητικογράφο και Βασίλη Σκουντή.

Ήταν καταφανώς μια απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην προεκλογική σκακιέρα από την οποία οι παίκτες ανταγωνίζονται για τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Περιοδείες
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο διαρκες κάλεσμα και στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου ωστόσο το βάρος πλέον θα δοθεί στην αναμέτρησή του με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πλάνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κορυφαία στιγμή την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος των 50 ημερών με μια ειδική εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα.

Κι αυτό γιατί το κυβερνητικό του σχέδιο είναι ταυτόχρονα και η πρόσκλησή του στις άλλες δυνάμεις σε περίπτωση πρωτιάς του Αλέξη Τσίπρα να δώσουν απαντήσεις στο διακύβευμα που δεν θα είναι άλλο από το να φύγει η Δεξιά και να διορθωθούν βαριές αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πέρα όμως από τα διλληματικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ άξονας της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα είναι και η ανατροπή σε μια σειρά από περιφέρειες οπου δημιουργούνται συνθήκες ντέρμπι με τη ΝΔ.

Όπως γράψαμε στο libre το παιχνίδι είναι ανοικτό και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανεδαφική υπόσχεση με δεδομένη τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την είσοδο στο εκλογικό σώμα μιας ικανής μάζας νέων ψηφοφόρων στους οποίους έχει διείσδυση η Κουμουνδούρου και οι οποίοι μπορούν να φέρουν την ανατροπή των συσχετισμών με τον απόλυτο αριθμό των ψηφισάντων να ανεβάζουν τον πήχη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω από τις επιδόσεις του 2019 όταν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο βρισκόταν στο απόγειό του...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr