Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Σουδάν: Απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα

0


 Πολλές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.


Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα. Η ταραχώδης κατάσταση στο Σουδάν άρχισε να γίνεται πιο έντονη από το 2009, όπου έγινε μία επανάσταση, «στην πραγματικότητα ήταν η τελευταία επανάσταση της αραβικής άνοιξης που ανέτρεψε τον δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ. Ήταν ένας άνθρωπος που έμεινε στην εξουσία 30 χρόνια, ήταν ένας Ισλαμιστής ηγέτης ο οποίος είχε απομονώσει τη χώρα του από τηον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Στις 06:15 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο οποίο επέβαιναν 101 άτομα που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν. Ανάμεσα στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν βρίσκονται Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών – εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό περισσότερων από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν. Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς συντονίζει την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα την αντικαταστήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ πρέσβης Μίχαελ Κλάους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Ιταλίδα ομόλογό του: «Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)