Στη φυλακή ο δημοσιογράφος της WSJ...

 
Τι απαντά η Μόσχα στην κριτική...

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ιβάν Γκέρσκοβιτς, κατηγορούμενος για κατασκοπία, με τις ισορροπίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία να είναι σε τεντωμένο σκοινί. Τι ανακοίνωσε η Μόσχα, πώς αντιδρά η αμερικανική εφημερίδα...
Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το δικαστήριο της Μόσχας στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Ιβάν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ο συλληφθείς θα παραμείνει υπό κράτηση τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου, καθώς, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, κρίθηκε ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που ρεπόρτερ αμερικανικού ειδησεογραφικού μέσου συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπίας σε μια πρωτοφανή υπόθεση που θα δοκιμάσει περαιτέρω τις τραγικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.
Οι ανακοινώσεις της FSB
Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας, κατά την ενημέρωσή της για το περιστατικό, ανέφερε ότι ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων, ενώ υποστηρίζει ότι πιάστηκε στα πράσα.

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς» ανέφερε η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι ο δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Ουάσιγκτον, καθώς είχε επιφορτιστεί με την συλλογή πληροφοριών «σχετικά με τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος»

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Οργισμένη απάντηση και καταδίκη από WSJ

Η αμερικανική εφημερίδα με μια απάντηση σε υψηλούς τόνους απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα προσάπτονται στον δημοσιογράφο της, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή του.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο Γκερσκόβιτς ήταν ανταποκριτής του AFP στη Μόσχα και πριν από αυτό της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη από αυτό που μοιάζει με αντίποινα, σημειώνοντας ότι ο Γκέρσκοβιτς έκανε έρευνα για τον μισθοφορικό στρατό της Wagner.

Ανησυχία εκφράζει και το Παρίσι, με την Αν Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπο του γαλλικού ΥΠΕΞ να σημειώνει «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας».