Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Προστασία όλων των καταθέσεων της Silicon Valley Bank...


 ...ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να σταματήσει μια πιθανή τραπεζική κρίση μετά την ιστορική αποτυχία της Silicon Valley Bank, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τουε επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά... συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω φόβων ότι οι παράγοντες που προκάλεσαν την πτώχευση της τράπεζας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία. Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσουν να βρουν έναν αγοραστή για την τράπεζα, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία. Αυτές οι προσπάθειες φάνηκε να απέτυχαν από την Κυριακή.

Το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η FDIC δήλωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank θα προστατεύονται και θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους και ανακοίνωσαν μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των πελατών της τράπεζας για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα στο άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς και των κεφαλαιαγορών τη Δευτέρα.

Μέχρι την ανακοίνωση, υπήρχε διάχυτος φόβος μεταξύ των καταθετών της Silicon Valley Bank, καθώς η ομοσπονδιακή ασφάλιση καλύπτει μόνο έως και 250.000 δολάρια και περισσότερο από το 90% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν πάνω από αυτό το όριο.

Οι εποπτικοί φορείς των ΗΠΑ κλείνουν τη Signature Bank

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος»...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny