Οι New York Times για τη διπλή παρακολούθηση της Σίφορντ...

 
Την αποκάλυψη του Documento ότι η αμερικανίδα πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ, Άρτεμις Σίφορντ, βρέθηκε εκτός από το στόχαστρο του Predator και σε αυτό της ΕΥΠ, όπως προέκυψε από σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ στον οποίο προσέφυγε, επιβεβαιώνει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις... πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών.

«Στη στοχοποίηση της κας Σίφορντ από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς και σε κάποια στοιχεία της υπόθεσής της έκανε αναφορά η ελληνική εφημερίδα Documento» αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική εφημερίδα, παραθέτοντας παράλληλα το χρονικό της παρακολούθησης της κ. Σίφορντ και παράλληλα κάνοντας αναφορά στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, από τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone, προέκυψε πως η αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ, πολιτική επιστήμονας και νομικός, που έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως μάνατζερ κυβερνοασφάλειας του Facebook, ενώ είναι μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, βρισκόταν και αυτή στις κεραίες της ΕΥΠ. Τον έλεγχο είχε ζητήσει η ίδια η Αμερικανίδα από την ΑΔΑΕ, καθώς όπως  όπως είχε αποκαλύψει το Documento από τις 13 Νοεμβρίου 2022 περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.

«Υπήκοος Ελλάδας και ΗΠΑ που εργάστηκε στην ομάδα ασφάλειας της Meta ενώ ήταν εγκατεστημένη στην Ελλάδα βρισκόταν τουλάχιστον για ένα χρόνο υπό παρακολούθηση από την ελληνική εθνική  υπηρεσία πληροφοριών και χακαρίστηκε με ένα ισχυρό εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι New York Times και επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι με γνώση της υπόθεσης» τονίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν χέρι-χέρι», συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ των NYT, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στην υπόθεση υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αλλά και στις πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου των υποκλοπών, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπό πίεση».