Iσραήλ: Για 10η εβδομάδα χιλιάδες πολίτες στους δρόμους...


Στους δρόμους ξανά για το έγκλημα στα Τέμπη...
Κλιμάκωση των κινητοποίησεων για το δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους. ..

Με συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (12/03) στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, συνδικάτα, ομοσπονδίες, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και πολιτικοί σχηματισμοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Χανιά και αλλού. 
Με την 8η Μάρτη οδηγό και τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ ένα νέο ανθρώπινο ποτάμι αναμένεται να ξεχειλίζει το κέντρο των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλεων πόλεων της χώρας.

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δηλώνει και το ΜέΡΑ25, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι η Ιστορία και το πολιτικό μέλλον της χώρας γράφεται στους δρόμους. «Δεν θα περιμένουμε πότε επιτέλους θα αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές ο πρωθυπουργός - μαζί με τον λαό στους δρόμους, θα τον αναγκάσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και τονίζει πως «το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί». «Όλοι και όλες στο νέο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο» το κάλεσμα του ΠΑΜΕ που δίνει το σύνθημα: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι».

Βασικό αίτημα στα χείλη όλων είναι να μη συγκαλυφθούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Η λίστα των συμμετεχόντων, που ζητούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, συνεχώς διευρύνεται και όλα δείχνουν ότι πολλές χιλιάδες θα φωνάξουν ξανά στους δρόμους ότι «οι ζωές μας δεν κοστολογούνται».

Κάτω από την ασφυκτική πίεση των λαϊκών συγκεντρώσεων, η ΓΣΕΕ αποφάσισε ομόφωνα στο 38ο Συνέδριό της την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής γενικής απεργίας στις 16 Μαρίου. Η συνομοσπονδία αποδέχεται το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και λέει «όχι στην ατιμωρησία» ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους «να γίνουν μια γροθιά με όλη τη νεολαία και τους ανθρώπους που αντιστέκονται».

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και η ΑΔΕΔΥ που αποφάσισε επίσης την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, «ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,
να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».
Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ τονίζει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Όλα αυτά ενώ το Σάββατο (11/03) γέμισαν οι γειτονιές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας από πολίτες που με μια φωνή ξεκαθάρισαν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και την ελληνική κοινωνία.