Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την εξαγορά της Credit Suisse...


 Μια θετική αντιστροφή του σπιράλ τραπεζικής κατάρρευσης που σημειώθηκε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να φέρνει η εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από τη UBS Group, τη μεγαλύτερη της Ελβετίας. Η εξέλιξη του Σαββατοκύριακου αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τις μετοχές των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι τιμές ακολουθούν σήμερα ανοδική πορεία, δίνοντας ανάσες -αβέβαιη η διάρκεια της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας- στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα...

Χαρακτηριστικά, οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα και οι ευρωπαϊκοί δανειστές ανέκαμψαν από ένα ξαφνικό πρόωρο ξεπούλημα.

Βάση συμφωνίας που κατάρτισε το ελβετικό κράτος την Κυριακή, η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για την Credit Suisse, η οποία κάποτε άξιζε περισσότερο από 90 δισεκατομμύρια δολάρια (υπάρχει εδώ και 167 χρόνια).
Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν μετά την εξάλειψη ορισμένων ομολογιούχων στη συμφωνία, αλλά οι μετοχές της UBS σημείωσαν άνοδο 5%, ανακάμπτοντας από μια βουτιά της τάξεως του 16%, η οποία προκλήθηκε από ανησυχίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της συμφωνίας και τις προοπτικές για την Ελβετία.

Επιπλέον, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν συνολική άνοδο σήμερα ενώ οι μετοχές των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών Citigroup και JPMorgan Chase σημείωσαν άνοδο 1,2% και 0,7% αντίστοιχα.

Η εστίαση των επενδυτών είχε μετατοπιστεί στο μαζικό πλήγμα  που θα δεχτούν ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse. Οι φόβοι προκλήθηκαν από τη νέα κρίση-ντόμινο στον τραπεζικό τομέα που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής από την Ουάσιγκτον μέχρι την Ευρώπη έχουν υποστηρίξει ότι η τρέχουσα αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται καλύτερα και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα προσβάσιμα με τη συμβολή του κράτους.

Ο ελβετικός τραπεζικός γάμος που έγινε το Σαββατοκύριακο υποστηρίζεται από μια τεράστια κρατική εγγύηση, η οποία συμβάλλει στην αποτροπή μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές καταρρεύσεις από εκείνη της Lehman Brothers το 2008.

Ωστόσο, η ελβετική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε ότι τα πρόσθετα ομόλογα tier-1 της Credit Suisse με πλασματική αξία 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανατιμηθούν στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους υπόχρεους που πίστευαν ότι θα προστατεύονταν καλύτερα από τους μετόχους.

Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της ευρωζώνης προσπάθησαν να σταματήσουν μια καταστροφή στην αγορά μετατρέψιμων τραπεζικών ομολόγων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι τα πρόσωπα που έχουν αυτού του τύπου χρέος θα υποστούν ζημιές μόνο μετά την εξάλειψη των μετόχων -σε αντίθεση με την Credit Suisse, της οποίας οι κύριες ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται εκτός νομισματικού μπλοκ .

Για να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες υποσχέθηκαν το Σαββατοκύριακο να «βάλουν πλάτη» και να παρέχουν ρευστότητα σε δολάρια για να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με έναν παγκόσμιο τραπεζικό συνασπισμό, παρόμοιο με εκείνον της πανδημίας για τις υγειονομικές πολιτικές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης και της Ελβετίας σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομικών αναλυτές, οι ανελέητες αυξήσεις επιτοκίων της Fed για την εξάλειψη του πληθωρισμού θεωρήθηκαν ως έναυσμα για την κατάρρευση της SVB και της Signature και οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα διακόψει αυτή την πολιτική την Τετάρτη για να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, παρά το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες τράπεζες έχουν καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, ο δανειστής που προκαλεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη ανησυχία στους επενδυτές των ΗΠΑ.