CNN: Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν όπλα που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

 
Η Ρωσία αρπάζει όπλα και εξοπλισμό που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τα οποία αφέθηκαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και τα στέλνει στο Ιράν, με την Ουάσινγκτον να εκτιμά ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να κάνει αντίστροφη μηχανική στα οπλικά αυτά συστήματα, ανέφεραν στο CNN τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.

Σημειώνεται ότι ο όρος αντίστροφη μηχανική (σ.σ. reverse-engineering) σημαίνει η αποσυναρμολόγηση, η λεπτομερής εξέταση και ανάλυση μιας συσκευής για να ανακαλύψει ιδέες που εμπλέκονται στην κατασκευή αυτής, συνήθως προκειμένου να παραχθεί κάτι παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δει πολλές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους μικρότερα σε μέγεθος, επωμιζόμενα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης, είπαν οι πηγές στο CNN.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία μετέφερε στη συνέχεια τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον διαλύσει και να τον αναλύσει, πιθανότατα ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή των όπλων, ανέφεραν οι πηγές. Η Ρωσία πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπλήρωσαν οι πηγές.