Ο Μητσοτάκης «παραδίδει» μαθήματα κράτους δικαίου...


 ...την ώρα που ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο...

Μία ακόμα μνημειώδη στιγμή υποκρισίας και εμπαιγμού της κοινής γνώμης -και μάλιστα της διεθνούς- προσθέτει στο παλμαρέ του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αφού την Τετάρτη εμφανίστηκε στη «2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία» ως τιμητής του κράτους δικαίου, ενώ μόλις μία ημέρα αργότερα, στο... Ευρωκοινοβούλιο θα λάβει χώρα χώρα συζήτηση με τίτλο «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το αντίθετο.

«Διπλή» διαδικτυακή εμφάνιση στη 2η Σύνοδο για τη Δημοκρατία πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία συνδιοργανώνουν οι ΗΠΑ με την Κόστα Ρίκα, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Ζάμπια. Η συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού έλαβε χώρα στη θεματική συνεδρία «Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία», με τον ίδιο να επιδίδεται όχι μόνο σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αλλά και σε τοξικές αναφορές με το βλέμμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

«Όχι πια. Το 2019 οι έλληνες απέρριψαν τα δόγματα και τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται σε ισχυρά νομικά πλαίσια, σε ανεξάρτητους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν η κυβέρνησή μου έδωσε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους, πολέμησε τη διαφθορά και ψήφισε εκατοντάδες νόμους που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας» ανέφερε εισαγωγικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μη διστάζοντας να επαναφέρει τις «αντισύριζα» κορώνες στο διεθνές ακροατήριο.

Η παραπάνω αναφορά του ωστόσο δεν ήταν η πιο προκλητική, αφού η ομιλία του περιελάμβανε πλήθος αντιφάσεων, καθώς την ώρα που διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου κατακεραυνώνουν την κυβέρνησή του για τα πεπραγμένα της, όπως οι τελευταίες του State Department, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της Διεθνούς Αμνηστίας, εκείνος απευθύνθηκε μόνο στο ακροατήριο που είναι ανενημέρωτο για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Σαν να μην έχει φτάσει η χώρα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και 108η στον κόσμο σε επίπεδο ελευθερίας του Τύπου, ωσάν να μην έχει γίνει διεθνώς γνωστός ως ωτακουστής για τη δράση της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις του Predator στη σκιά του Μεγάρου Μαξίμου, ωσάν να μην κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η στοχοποίηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως τιμητής όλων των παραπάνω.

«Η κυβερνητική λογοδοσία και η διαφάνεια, ο ελεύθερος Τύπος και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα δίκαιο και αμερόληπτο σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας συμπεριληπτικής, δίκαιης ανάπτυξης» ήταν μια χαρακτηριστική του αναφορά, επικαλούμενος στη συνέχεια τις «μεταρρυθμίσεις» του για την ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εκτός της «ζωντανής» παρέμβασή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέστειλε στη Σύνοδο και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, του οποίου το περιεχόμενο προκύπτει ακόμα πιο προκλητικό. Αφού αναφέρεται στις υποψηφιότητες της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-26 και για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το 2028-2030, έστρεψε και εκεί τη συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως «εντός Ελλάδας, την περίοδο μετά την πρώτη Σύνοδο το Έτος Δράσης και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας έχουν αποτελέσει το πλαίσιο για τις πολιτικές της κυβέρνησής μου. Τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συμπεριληπτικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω δηλώσεις του ήρθαν την ώρα που γινόταν γνωστό πως την Πέμπτη, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση με θέμα «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», απότοκο της συζήτησης που προηγήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, με θέμα «διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπο». Τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχθηκε πυρά από όλες τις πολιτικές ομάδες, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που προσπάθησε μάταια να ματαιώσει τη σημερινή συζήτηση.

«Γνωρίζουμε ότι σε χώρες που στερούνται διαφάνειας, λογοδοσίας και αντιπροσώπευσης, με φτωχό ιστορικό όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου, περιορισμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και ανύπαρκτους ή ελάχιστους ισχυρούς ανεξάρτητους θεσμούς, η επιδίωξη πολιτικών ατζεντών σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας εμποδίζει τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους» ανέφερε ακόμα κατά την τοποθέτησή του, που λαμβάνοντας υπόψιν τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και τη διεθνή κριτική που υφίσταται, αποκτά μάλλον ειρωνικές διαστάσεις.

Όπως και η ακόλουθη δήλωση, η οποία ανέφερε: «Σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας είναι ίσως εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή  τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντευτούμε στην προώθηση των πολιτικών, ατομικών και οικονομικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, υπερασπιζόμενοι τη λογοδοσία, μαχόμενοι κατά της διαφθοράς και αγωνιζόμενοι για τη συμπεριληπτικότητα» συμπλήρωσε, καταφέρνοντας να περιγράψει εύγλωττα σειρά απειλών που συντελεί η δική του διακυβέρνηση για το κράτος δικαίου».

«Μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προκειμένου να διαφυλάξουμε το σύστημά μας που βασίζεται σε κανόνες, και μαζί με αυτό το μέλλον της δημοκρατίας» ήταν η καταληκτική αναφορά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζουν την κριτική από διεθνείς οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου, τη διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους τομείς που συνθέτουν το κράτος δικαίου, η «δέσμευσή» του προκαλεί μάλλον ανατριχίλα…

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr