Συντροφικά μαχαιρώματα σε δημοφιλείς υπουργούς...


 Τα μαχαίρια έχουν βγει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη σοβαρή πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της και το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που αποτυπώνει την οργή των πολιτών ύστερα από το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Και η πτώση αυτή δεν φέρνει μόνο... εσωκομματική γκρίνια, αλλά πλέον φέρνει και δημόσια αλληλοκαρφώματα, όπως ήταν αυτά που είδαμε σε κοινή θέα από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τα έβαλε με τους συναδέλφους του υπουργούς με μεγάλη δημοφιλία που δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ειδικότερα, μιλώντας (ΣΚΑΪ) για το «τι κάνουν συνάδελφοι στη Ν.Δ. και ποιοι βγαίνουν και μιλάνε και πόσο μιλάνε», ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλησε να πει: «Το να έχεις υπουργούς με μεγάλη δημοφιλία είναι πολύ χρήσιμο σε μια παράταξη. Γιατί σε μια κρίσιμη ώρα, όπου τα πράγματα μπορεί να έχουν πάει και στραβά, μπορεί να έχει έρθει μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι υπουργοί που είναι πρώτοι σε δημοφιλία βγαίνουν, καταθέτουν ένα τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την ομάδα. Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
»Εάν την κρίσιμη ώρα -λέω γενικά για τις ομάδες- οι πρώτοι σε δημοφιλία εξαφανίζονται και βγάζουν πάλι τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο στην ομάδα και άρα ίσως η πρωτιά στη δημοφιλία να μην τους αξίζει κιόλας».

Απόψεις Μαξίμου

Και είναι προφανές ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εδώ δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, αλλά απηχεί και τις απόψεις του μεγάρου Μαξίμου, που βλέπει τη σιωπή υπουργών του και φοβάται ότι αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως αποστασιοποίηση από τα πεπραγμένα του «επιτελικού κράτους», το οποίο κυριολεκτικά καταρρέει αυτές τις μέρες στα μάτια των πολιτών.

Αλλωστε ο κ. Γεωργιάδης είναι ο πρώτος που διαπίστωσε ότι το Μαξίμου έχει επιστρέψει πάλι στη ρητορική περί «ανθρώπινου λάθους», από την οποία είχε απομακρυνθεί για λίγο στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αλλά τώρα την επαναφέρει ξανά και μάλιστα με ένταση, αφού δεν βρίσκει άλλο τρόπο για να επιχειρήσει να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες και αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να τις ρίξει όλες πάνω στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συνυπολογίζοντας την αντίδραση του πατέρα του, Αχιλλέα Καραμανλή, αλλά και το ότι τυχόν εκπαραθύρωσή του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια θα οδηγούσε στο να μην περιλαμβάνουν πια καθόλου το επώνυμο «Καραμανλής» (μετά και την απόσυρση από αυτά του πρώην πρωθυπουργού). Κάτι που πολλοί στο κόμμα θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει τη Ν.Δ. και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ετσι ο Αδ. Γεωργιάδης, βλέποντας τη νέα αλλαγή πλεύσης του Μαξίμου, θέλησε να πλειοδοτήσει στη γραμμή περί «ανθρώπινου λάθους» και να υποστηρίξει ότι «το δυστύχημα αυτό, για να μην κοροϊδευόμαστε, είναι ο ορισμός του ανθρώπινου λάθους» και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κόσμος αυτός σκοτώθηκε και τα παιδιά αυτά χάθηκαν τόσο άδικα γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στη συγκεκριμένη θέση έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

»Η κυβέρνηση πράγματι προέταξε την ανάληψη των ευθυνών διότι ήμασταν όλοι κι εμείς πολύ συγκλονισμένοι, αυθεντικά συγκλονισμένοι από αυτό που έγινε, και προφανώς αυτό το συναίσθημα επικράτησε. Θεωρήσαμε άκομψο την ώρα που θάβαμε αυτά τα παιδιά να συζητάμε πώς ο σταθμάρχης αυτός και οι προϊστάμενοί του τα έκαναν τόσο θάλασσα».

Με άλλα λόγια δηλαδή ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη και ότι η όποια «ανάληψη ευθυνών» υπήρξε, έγινε για λόγους... κομψότητας. Ενώ στο ίδιο πλαίσιο της ρητορικής του «ανθρώπινου λάθους» ισχυρίστηκε και ότι «στο συγκεκριμένο δυστύχημα δεν ευθύνεται ο Κώστας Καραμανλής. Αν δεν τηρεί κανείς το πρωτόκολλο δεν είναι ζήτημα του υπουργού».

Αλλά αυτή η γραμμή περί «ανθρώπινου λάθους» προκαλεί δυσαρέσκεια σε «γαλάζια» στελέχη και απροθυμία να βγουν δημοσίως να την υποστηρίξουν, ενώ στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρίσεις προκαλούν και οι διαρκείς ταλαντεύσεις του πρωθυπουργού σε επίπεδο γραμμής, οι οποίες φανερώνουν τη σύγχυση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αναφέρουν πως, όταν υποκαθιστάς την πολιτική με την επικοινωνία, κάποια στιγμή ό,τι και να κάνεις θα είναι λάθος.

Σοβαρό πλήγμα

Και όλα αυτά, ενώ ο επικρατέστερος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών, κατά τις πληροφορίες, παραμένει η 21η Μαϊου ή διαφορετικά η 28η Μαΐου, την ώρα όμως που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί μέσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. και ένα σενάριο που μιλά για μετάθεση των εκλογών ακόμα πιο μακριά και συγκεκριμένα προς τον Ιούλιο (καθότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας των πανελλαδικών εξετάσεων).

Και βέβαια πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. που έρχονται σε επαφή με κόσμο και ψηφοφόρους του κόμματος, τις τελευταίες μέρες βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι ομάδες πληθυσμού που δήλωναν ότι σκέφτονται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά τη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, τώρα δεν το σκέφτονται πια.

Και σε συνδυασμό με το σοβαρό πλήγμα στα ποσοστά της Ν.Δ. που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, «γαλάζια» στελέχη βλέπουν ότι ζούμε πια σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό, ενώ εκτιμούν ότι αν η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μειωθεί κι άλλο και πέσει κάτω από κάποιο όριο, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν εξελίξεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολλά βλέμματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. στρέφονται στη στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε αντίθεση με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή θα παραμείνει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς -ο οποίος ως γνωστόν δεν θέλει με τίποτα να ξαναδεί πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα- εμφανίζεται να μην επιθυμεί να προκαλέσει κάποιου είδους εξελίξεις, να μη θέλει να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στον σημερινό πρωθυπουργό και να επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει τον βηματισμό που έχει χάσει. Ωστόσο στελέχη με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της Ν.Δ. λένε ότι αν ο κ. Σαμαράς διαπιστώσει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορέσει να βρει αυτόν τον βηματισμό, τότε «δεν θα αφήσει την παράταξη να μπατάρει». Με ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr