Πελατειακό κράτος με υπογραφή Μητσοτάκη!


 «Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού, αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε». Αυτή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο των κοινών δηλώσεων με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ήρθε να επιστεγάσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα για το έγκλημα των Τεμπών: η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού για τα Τέμπη είναι πως δεν κατάφερε να διαλύσει το κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος.

Του Κυριάκου Δημάγγελου 

Αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι που ευθύνεται για το έγκλημα των Τεμπών και το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληρονόμησε από τους προκατόχους του.

Επιστρέφοντας στο μακρινό 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ένα κράτος που θα διοικείται από τους αρίστους, τους manager και τους ικανούς. «Εγώ έχω δεσμευτεί ότι θέλω μια κυβέρνηση των καλύτερων. Μια κυβέρνηση πραγματικά αρίστων» είχε πει σε προεκλογική του συνέντευξη, προσθέτοντας με νόημα πως «στη δική μου την κυβέρνηση, παραδείγματος χάρη, αποτυχημένοι πολιτευτές ως διοικητές νοσοκομείων δεν θα υπάρξουν».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ξανά το ίδιο: πως δηλαδή θα είναι πρωτοπόρος στον… ανένδοτο αγώνα κατά του πελατειακού κράτους. Μπορεί όμως ο πρωθυπουργός να μιλάει για μια τέτοια μάχη; Ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο της διακυβέρνησής του δίνει απαντήσεις και αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναδείχθηκε σε θεμελιωτή του πελατειακού, ανορθολογικού, ακριβού και αναποτελεσματικού κράτους. Τα έργα του μιλούν…