Ισραήλ: Αντιμέτωπο με την «τέλεια καταιγίδα»

 
Ένας πόντος για τους διαδηλωτές... Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθυστέρησε, για τουλάχιστον ένα μήνα, το σχέδιό του να αφαιρέσει εξουσίες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η κίνηση ήρθε ύστερα από συμφωνία που επετεύχθη με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, (και κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου), ο οποίος τάσσεται σθεναρά υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης, την ώρα που οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης κλιμακώνονται. Η χώρα παρέλυσε από γενική απεργία, που διέκοψε ακόμα και τις απογειώσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σημαντικά όταν ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για την κριτική του στη δικαστική μεταρρύθμιση. Όπως αναφέρει σε ανάλυση του το think tank του Atlantic Council, τα διακυβεύματα για το Ισραήλ είναι πολλά...

Η ατζέντα του Νετανιάχου εξαρτάται από έναν συμβιβασμό σε αυτό το σχέδιο

Η απόλυση του Γκάλαντ από τον Νετανιάχου ήταν ένα σημείο καμπής. Αυθόρμητα, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Πολλά μέλη του συνασπισμού του ίδιου του Νετανιάχου τρομοκρατήθηκαν αρκετά από την αυθόρμητη λαϊκή οργή -περισσότερο από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων- και τον κάλεσαν να αναστείλει τη νομοθεσία. Κηρύχθηκε γενική απεργία και η χώρα έκλεισε καθώς περίμεναν τον Νετανιάχου να ανακοινώσει την αναστολή.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τώρα ένα δίλημμα. Είναι σαφές ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να επιστρέψει σε αυτή σε λίγες εβδομάδες και να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια αποδυναμωμένη, πιο συναινετική εκδοχή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Όμως, ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του, και κάποια από την πολιτική βάση του, νιώθουν τώρα εγκαταλελειμμένα και μπορεί να διαμαρτυρηθούν για μια τέτοια απόφαση.

Όταν ο Νετανιάχου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην επέκταση των σχέσεων με τα αραβικά κράτη, στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Ιράν και στην παροχή ανακούφισης στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Για τρεις μήνες, η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα για αυτά τα ζητήματα, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα χάος γύρω από αυτό το θέμα της δικαστικής μεταρρύθμισης. Η ακραία κίνηση του Νετανιάχου και των εταίρων του συνασπισμού από τους οποίους εξαρτάται πλήρως, οδήγησε σε αυτήν την κρίση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε με συνέπεια ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ βασιζόταν πάντα στις κοινές αξίες και θεσμούς των δύο δημοκρατιών. Είχε δίκιο που ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την αναθεώρηση της δικαστική νομοθεσίας που απειλεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την οικονομία του Ισραήλ και να αναζητήσει μια συμβιβαστική εκδοχή. Αυτή η διαδικασία, αν και καθυστερημένη, μπορεί να ξεκινήσει τώρα. Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η οικονομία του Ισραήλ εξαρτώνται από αυτό.

Εάν δεν το κάνει, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αποσπάται από την αντιμετώπιση των σημαντικών απειλών που αντιμετωπίζει από το Ιράν και τους «πληρεξούσιους» του και να απεμπολήσει τις πραγματικές του ευκαιρίες για να επεκτείνει τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη. Και αν οι εταίροι του Νετανιάχου στον συνασπισμό δεν τον αφήσουν να εγκαταλείψει την ατζέντα που έφερε το Ισραήλ σε αυτό το σημείο, η πιθανότητα σημαντικής εμφύλιας διαμάχης αυξάνεται δραματικά.

https://www.insider.gr/eidiseis/269020/israil-antimetopo-me-tin-teleia-kataigida