Έχει καταλάβει άραγε τι κάνει με το ΕΣΡ ο ΣΥΡΙΖΑ;...

 
Έβλεπα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν το πίστευα. «Η σημερινή ανακοίνωση-σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο ντροπής για την Ανεξάρτητη Αρχή. Το ΕΣΡ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ανίκανο να υπηρετήσει ακόμα και τον συνταγματικό του ρόλο, αυτόν της εποπτείας των ΜΜΕ, καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν!», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δήλωση του Μάριου Κάτση και της Αναστασίας Γκαρά...

Τι λέει η σημερινή οδηγία του ΕΣΡ, προς τα κανάλια και τα ραδιόφωνα; Το εξής τυπικό (θεσμικά): «Σας παρακαλώ να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».

Το κάνει πολύ συχνά το ΕΣΡ όταν υπάρχουν μεγάλα γεγονότα που απασχολούν της τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Το είχε κάνει και στις 10 Οκτωβρίου, με το θέμα του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό. Και τότε έβγαλε αντίστοιχη οδηγία: «Παρακαλείσθε να ασκήσετε την δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας συγκυρίας σχετικά με καταγγελία για διάπραξη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανήλικου προσώπου, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην ταυτοποίηση και την περαιτέρω προσβολή της προσωπικότητας αυτού.

Το κάνει πάντοτε το ΕΣΡ ειδικά όταν δέχεται καταγγελίες. Είχε καταγγελίες και τότε με τη 12χρονη και το διαπιστώσαμε  λίγες εβδομάδες αργότερα με τα πρόστιμα που έριξε σε Mega (160 χιλ ευρώ για τον Ευαγγελάτο) και ΑΝΤ1 (190 χιλ. για Λιάγκα). Προφανώς θα έχει καταγγελίες και τώρα και γι αυτό προχώρησε σε έκδοση οδηγίας.

Το λένε άλλωστε και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ανακοίνωσή τους: «Την ίδια ώρα που επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί οι οποίοι μάλιστα προκάλεσαν την κοινή αντίδραση των δημοσιογραφικών σωματείων της χώρας».

Ε, αυτό ακριβώς θα είδε το ΕΣΡ, εξ ου και η οδηγία... Όχι τίποτε άλλο, για να καταλάβουν πόσο άστοχη είναι η δήλωση του Μάριου Κάτση και της Αναστασίας Γκαρά. Άλλωστε τι λογοκρισία να ασκήσει το ΕΣΡ με μία οδηγία μηδενικής ισχύος;

Χώρια που έρχονται σε αντίφαση με την ίδια τους την ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και λένε πως έχουν «ακουστεί στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί» και ζητούν την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ που προσπαθεί να περιορίσει να ακούγονται στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί.

Έκανε καλό το τριήμερο πένθος στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ησυχάσει. Τελειώνει όμως πλέον το τριήμερο...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr