Στις ράγες του Μαξίμου ο Ισίδωρος Ντογιάκος...

0


 Άντα Ψαρρά

Συνεχίζεται μέρες τώρα ο «βομβαρδισμός» των πολιτών με επιλεκτικά αποσπάσματα καταθέσεων από την ανοιχτή δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Φύλλο και φτερό καταθέσεις, διάλογοι και προσωπικά στοιχεία εμπλεκόμενων προσώπων. Μέχρι τώρα κανένας εισαγγελέας δεν έχει σπεύσει έστω και... συμβολικά να παρέμβει για τις διαρροές, όπως έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε άλλες ποινικές υποθέσεις με πολύ λιγότερα θύματα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να απαλλάξει τον εαυτό του και τους επιτελείς του έφτασε χθες στο ανεπίτρεπτο σημείο να σχολιάζει τις διαρροές «δείχνοντας» τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, όταν η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε προανακριτικό στάδιο. «Ακούσαμε διαλόγους που προκαλούν και οργή και ντροπή. Αρνούμαι προσωπικά να πιστέψω ότι αποτελούν τον κανόνα, όμως και ως εξαιρέσεις δυστυχώς κόστισαν ζωές και γι’ αυτό καμία τέτοια συμπεριφορά πια δεν μπορεί να είναι ανεκτή», είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που έσπευσε λίγους μήνες πριν να διεξαγάγει ο ίδιος τις έρευνες αποκλειστικά για τις διαρροές των υποκλοπών, δεν ενοχλήθηκε καθόλου από αυτές τις διαρροές, ούτε βέβαια από το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχολίασε δικαστική έρευνα σε εξέλιξη.

Διαφορετικές συνθήκες

Αντίθετα ο Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε να εξετάσει ο ίδιος τη δικογραφία μιας υπόθεσης που έκλεισε δικαστικά για το δυστύχημα στο Αδενδρο το 2017, τη στιγμή που οι συνθήκες και οι αιτίες εκείνου του δυστυχήματος είναι εντελώς διαφορετικές. Εκεί επρόκειτο για εκτροχιασμό και υπερβολική ταχύτητα, ενώ τώρα για μια μετωπική σύγκρουση που θα είχε αποφευχθεί αν είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση και αν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου.

Βέβαια ο εισαγγελέας Α.Π. έχει δικαίωμα να ανασύρει ξανά μια δικογραφία που αρχειοθετήθηκε και μάλιστα στον βαθμό που υπάρχουν νέα στοιχεία. Αλλά μια υπόθεση που έχει κριθεί δικαστικά με απόφαση ή με βούλευμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την αλλάξει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αναίρεση υπέρ του νόμου. Για ποιο λόγο επομένως ζητά να του σταλεί η δικογραφία;

Επιπλέον ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως να του αποσταλούν από τον ΟΣΕ (!) οι φάκελοι δυστυχημάτων που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία. Το να μην απευθύνεται ο ίδιος πρώτα στις Eισαγγελίες της χώρας που είτε αρχειοθέτησαν είτε εκδίκασαν αυτές τις υποθέσεις και να ξεκινάει από τον κρινόμενο (ΟΣΕ), που ασφαλώς θα στείλει τα όποια δικά του στοιχεία, μοιάζει μόνο με κίνηση εντυπωσιασμού. Η εξόφθαλμη προσπάθεια να διαχυθούν στο μακρινό παρελθόν οι τωρινές εγκληματικές ευθύνες εκείνων που άφησαν τέσσερα χρόνια τώρα τον ΟΣΕ να ρημάξει δυστυχώς βρίσκει αρωγό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Γιατί άραγε δεν έσπευσε πριν από κάθε τι άλλο ο κ. Ντογιάκος να ασχοληθεί με τα πρόσφατα πολλά συμβάντα, με τις συνεχείς παρατάσεις παράδοσης χρυσοπληρωμένων έργων και με τη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί θεωρεί νόμιμο να αναλαμβάνουν εμπειρογνώμονες της επιλογής του πρωθυπουργού και του μη ορκισμένου νέου υπουργού του και μάλιστα με εντολή Μητσοτάκη θα πρέπει η Δικαιοσύνη να προσμετρήσει το πόρισμά τους;...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)