«Κόπηκε» η Νικολάου, γρίφος ο Καραμανλής...


 Εξακολουθεί να διχάζει το εσωτερικό της ΝΔ η συμμετοχή του μέχρι πρότινος υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος... στις Σέρρες. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης και του ιδίου είναι ότι το όνομά του θα βρίσκεται κανονικά στις γαλάζιες λίστες, παρά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, με τις θέσεις των γαλάζιων στελεχών στο θέμα να διίστανται.

Παρόλο που ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από την υπουργική του θέση το βράδυ του τραγικού συμβάντος, το κλίμα παραμένει βαρύ γι’ αυτόν, εξαιτίας της θέσης του ως πολιτικού προϊσταμένου των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, με αρκετούς βουλευτές (Θ. Ρουσόπουλος..., Γ. Κουμουτσάκος, Φ. Πιπιλή, Μπ. Παπαδημητρίου κ.α.) και κομματικούς παράγοντες να προκρίνουν, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, την αποχή του από την προσεχή εκλογική διαδικασία. «Σε μια αναμφίβολα δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, θα πρέπει να κοιτάξουμε το "εμείς" και όχι το "εγώ". Τυχόν απόσυρση του Κώστα Καραμανλή θα αποτελούσε μια βαλβίδα αποσυμπίεσης στη γενικευμένη δυσφορία», αναφέρει στο Euro2day.gr έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι και αυτοί που, συντασσόμενοι στην επίσημη γραμμή, συμφωνούν με την άποψη ότι με την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού έπραξε αυτό που όφειλε και πλέον θα πρέπει να τον κρίνει ο λαός, αποφασίζοντας αν θα αποχωρήσει από την πολιτική ή όχι. «Παραιτήθηκε, ως όφειλε, από τη θέση του υπουργού την ίδια μέρα. Ας αποφασίσουν οι πολίτες για το πολιτικό του μέλλον», μας επισημαίνει ενδεικτικά υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος φέρεται να τόνισε (στα Νέα) πως «αν ο λαός θεωρεί ότι έχω και την ουσιαστική ευθύνη για ό,τι συνέβη, να με στείλει σπίτι μου. Ο λαός, όχι τα πρωτοσέλιδα και ο ΣΥΡΙΖΑ». Φέρεται δε να μίλησε για «πιέσεις που δέχεται», ώστε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα ψηφοδέλτια, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτές οι πιέσεις δεν προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάλι υποψήφιος
Ταυτόχρονα, εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, για το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, σημείωσε πως «αν θέλει να κριθεί από τους πολίτες, θα πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα να το κάνει», σε συνέχεια της σχετικής τοποθέτησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη εβδομάδα: «Από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Σερρών αναμένεται να τοποθετηθεί δημοσίως και εκτενώς στα πεπραγμένα του στο υπουργείο -για τα οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, ενώ θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το μέλλον. Εάν πάντως αποχωρήσει από τα ψηφοδέλτια, μετά και την προ ημερών αντίστοιχη απόφαση του ξαδέρφου του, πρώην πρωθυπουργού, η ΝΔ θα μείνει για πρώτη φορά χωρίς υποψήφιο βουλευτή έναν Καραμανλή -μέλος της οικογένειας του ιδρυτή του κόμματος.

Η εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει, αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο ερώτημα («αγκάθι», σύμφωνα με κάποιους) στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μία άλλη μείζονα εκκρεμότητα, αυτή της Σοφίας Νικολάου, ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή, με τη γνωστοποίηση ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων. Αιτία, το γεγονός ότι ελέγχεται για απευθείας αναθέσεις δύο εκατομμυρίων ευρώ με την ιδιότητα της Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής και σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ που φέρεται να έχει ήδη διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr