Κίνδυνος και για Τέμπη στον αέρα...


 Στην Οικονομική Εισαγγελία «κάθεται» από τον Οκτώβριο του 2022 μηνυτήρια αναφορά εργαζομένων για αναθέσεις συντήρησης... μεταγωγικών αεροσκαφών από την ΕΑΒ σε ιδιώτες με πλαστά πιστοποιητικά

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχωρά σήμερα το Documento λίγες μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που βύθισε στο πένθος όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του σωματείου Eργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) Νίκου Καπίρη, η εταιρεία AMS AERO που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από το ΔΣ της ΕΑΒ τη συντήρηση τεσσάρων πολεμικών αεροσκαφών τύπου C-130 φέρεται να διαθέτει «πλαστά πιστοποιητικά σχετικά με την επισκευή και συντήρηση μεταγωγικών αεροσκαφών».
Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει εγγράφως εδώ και μήνες ο Ν. Καπίρης, τόσο ενώπιον των εισαγγελικών αρχών όσο και στη διοίκηση της ΕΑΒ, το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο μελλοντικά «ανθρώπινες ζωές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη συμβεί δύο προειδοποιητικά ατυχήματα. Το πρώτο την άνοιξη του 2022, όταν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Sikorsky, τη συντήρηση του οποίου είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση από την ΕΑΒ η εταιρεία Aeroservices, παραλίγο να συντριβεί λόγω «εσφαλμένων ρυθμίσεων… στους μηχανισμούς κίνησης του κύριου στροφείου». Το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022, όταν εργαζόμενοι της AMS AERO έδεσαν με λάθος τρόπο αεροσκάφος C-130 με συρματόσκοινο, με αποτέλεσμα αυτό να σπάσει και το αεροσκάφος να πέσει στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Αν και οι έγγραφες καταγγελίες του Ν. Καπίρη έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες και αφορούν ανθρώπινες ζωές, εντούτοις μέχρι και σήμερα καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ν. Καπίρης δεν έχει κληθεί καν να εξεταστεί ως μάρτυρας από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος στην οποία έχει διαβιβαστεί η μηνυτήρια αναφορά του ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα σε δημόσιες καταγγελίες προχώρησε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών σχετικά με την ασφάλεια στα αεροδρόμια της χώρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Η κατεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά για τα C-130
Τον Οκτώβριο του 2022 ο Ν. Καπίρης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μέσω της συνηγόρου του Ειρήνης Μαρούπα. Η αναφορά χαρακτηριζόταν «κατεπείγουσα για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και αφορούσε στην ανάθεση από τη διοίκηση της ΕΑΒ της συντήρησης τεσσάρων αεροσκαφών τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην εταιρεία Aerospace Management and Support PCC (AMS AERO). Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019 με μετοχικό κεφάλαιο 6.000 ευρώ και φέρεται να ανήκει σε απόστρατους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον Ν. Καπίρη. Το κόστος της σύμβασης ανήλθε σε 4,8 εκατ. ευρώ και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλωστε για το ζήτημα κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά
Στη μηνυτήρια αναφορά ο Ν. Καπίρης κατήγγειλε «σημεία και τέρατα» και ζητούσε να διερευνηθεί η τέλεση μιας σειράς αδικημάτων, όπως απιστία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου και κακουργηματική απάτη σε βάρος της ΕΑΒ. Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΑΒ υπογράμμιζε ότι η AMS AERO δεν είναι «πιστοποιημένη για επισκευή, συντήρηση, γενική επισκευή κινητήρων και τροποποίηση αυτών και όλου του αεροπλάνου». Μάλιστα όπως κατήγγειλε, «η AMS AERO διαθέτει, ψευδές κατά περιεχόμενο και ενδεχομένως και με υψηλή πιθανότητα που αγγίζει τη βεβαιότητα, πλαστό πιστοποιητικό γενικής επισκευής και διαχείρισης και υποστήριξης αεροσκαφών».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες Καπίρη, η AMS AERO εμφανίζεται να διαθέτει πιστοποιητικό από την εταιρεία Mirtec – ΕΒΕΤΑΜ, το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021 και η ισχύς του λήγει στις 5 Νοεμβρίου 2023. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που επικαλείται ο Ν. Καπίρης, η Mirtec – ΕΒΕΤΑΜ εμφανίζεται να έχει πιστοποιηθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για το ISO – ΕΝ 9001:2015 που αφορά τη «συντήρηση, τη γενική επισκευή και την τροποποίηση των κινητήρων και εξοπλισμού αεροσκαφών». Πρόκειται για τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης ο οποίος «αξιολογεί την τεχνική επάρκεια, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των φορέων πιστοποίησης, ελέγχου και επαλήθευσης όπως επίσης και των εργαστηρίων δοκιμών και εξακριβώσεων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες Καπίρη «το ΕΣΥΔ δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση και το εν λόγω ISO ούτε το ίδιο, ώστε να δύναται να πιστοποιήσει και οποιονδήποτε άλλον».«Αρα είτε το ΕΣΥΔ βεβαίωσε ψευδώς, είτε η MIRTEC – ΕΒΕΤΑΜ έθεσε πλαστή σφραγίδα του ΕΣΥΔ, είτε η AMS AERO πλαστογράφησε το σχετικό έγγραφο» κατήγγειλε στη μηνυτήρια αναφορά ο Ν. Καπίρης.

Η πιστοποίηση και το όνομα συνεργάτη του Αδ.Γεωργιάδη
Εκτός από τη σφραγίδα του ΕΣΥΔ, το σχετικό έγγραφο της AMS AERO έφερε και το όνομα «Skipion Stylianos Apostolakis Vice Chairman of the Board of Directors» χωρίς όμως υπογραφή. Οπως κατήγγειλε ο Ν. Καπίρης, «η σφραγίδα του είναι ακριβώς πάνω από τη σφραγίδα του ΕΣΥΔ δίνοντας την εντύπωση ότι είναι αντιπρόεδρος του ΕΣΥΔ».

Ο Σκιπίων Αποστολάκης ήταν αντιπρόεδρος της Mirtec – ΕΒΕΤΑΜ και στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του υπουρ-γού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίο το Documento έχει κάνει παλαιότερη αναφορά σε ρεπορτάζ σχετικά με τα οικονομικά της ΕΒΕΤΑΜ. Ειδικότερα η εταιρεία εμφάνισε το 2020 «τρύπα» 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 60.500 ευρώ το 2019, ενώ ο Σκ. Αποστολάκης φερόταν να είχε διευρυμένες αρμοδιότητες με εντολή του Αδ. Γεωργιάδη.

Στην προκειμένη περίπτωση εγείρονται σοβαρά ζητήματα πλαστότητας της πιστοποίησης που εμφάνισε η AMS AERO με το όνομα του Σκ. Αποστολάκη.

«Το γεγονός ότι δεν υπογράφει (σ.σ. ο Σκιπίων Αποστολάκης) υποψιάζει για πλαστότητα αναφορικά με τα στοιχεία αυ-τά» τόνιζε στη μηνυτήρια αναφορά ο Ν. Καπίρης και συμπλήρωνε: «Το πρόσωπο αυτό δεν γνωρίζω αν είναι υπαρκτό στο ΕΣΥΔ και αν έχει ο ίδιος θέσει τη σφραγίδα με το όνομά του και με το εθνικό σύστημα διαπίστευσης».

Κίνδυνος για τις ζωές αξιωματικών
Ο Ν. Καπίρης έκρουε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η AMS AERO φέρεται να μη διέθετε τις απαρα-ίτητες πιστοποιήσεις ώστε να αναλάβει τη συντήρηση των C-130. Διατύπωνε μάλιστα ευθέως την ανησυχία του για πιθα-νές «συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», καθώς και για «επικινδυνότητα που προκαλεί η άνευ πιστοποίησης ανάθεση επισκευής και συντήρησης μεταγωγικών αεροσκαφών» στη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Το ζήτημα αυτό είναι σπουδαίο διότι ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία παραχρήμα αποδεικνύεται ότι δεν είναι πιστοποιημένη για επισκευή, συντήρηση, γενική επισκευή κινητήρων και τροποποίηση αυτών και όλου του αεροπλάνου, η επισκευή των στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.

Δηλαδή ανατέθηκε σε έναν ιδιώτη, άσχετο, το κύριο αεροπορικό έργο της ΕΑΒ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυ-τό σε ανθρώπινες ζωές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και αλίμονο να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να σημάνει σε καιρό πολέμου» τόνιζε μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΑΒ.

Το ατύχημα στην ΕΑΒ τον Ιούλιο του 2022
Προς επίρρωση των καταγγελιών του ο Ν. Καπίρης της ΕΑΒ παρέθετε ένα περιστατικό του καλοκαιριού του 2022, όταν παραλίγο να προκληθεί ατύχημα στην ΕΑΒ κατά τη συντήρηση των C-130.

Ηταν 20 Ιουλίου 2022 όταν οι εργαζόμενοι της AMS έδεσαν αεροσκάφος τύπου C-130 με συρματόσχοινο και το σήκωσαν στον αέρα. Το συρματόσχοινο όμως έσπασε και το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος. Επρόκειτο για λάθος από την πλευρά των εργαζομένων της AMS, όπως καταγγέλλεται, καθώς κανονικά έπρεπε να είχαν δέσει το αεροσκάφος από τη μια μεριά και η άλλη να «πατά» στο έδαφος.

«Στις 20 Ιουλίου του 2022 οι ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι εργαζόμενοι της AMS (ανειδίκευτοι κατά παράβαση ακό-μη και αυτής της παράνομης σύμβασης που υπογράφηκε), στην πλειοψηφία τους απόστρατοι άνω των 60 ετών έδεσαν το C-130 με ένα συρματόσχοινο και το σήκωσαν ολόκληρο στον αέρα, αντίθετα στους κανόνες της φυσικής και κάθε λογι-κής… Αποτέλεσμα της παιδαριώδους τεχνικής ήταν να σπάσει εύλογα το συρματόσχοινο και να πέσει να σπάσει το αε-ροσκάφος στην κοιλία του. Είναι άγνωστο το εύρος της ζημίας καθότι η διοίκηση της ΕΑΒ προσπέρασε το ατύχημα και τις ευθύνες» υπογράμμιζε ο Ν. Καπίρης.

Η παρολίγο συντριβή ελικοπτέρου του ΠΝ
Δεν είναι και η μοναδική φορά που παραλίγο να συμβεί ατύχημα, το οποίο πιθανόν να κόστιζε ανθρώπινες ζωές λόγω της ανάθεσης εργασιών από την πλευρά της ΕΑΒ σε εργολάβο. Το ίδιο είχε συμβεί με την ανάθεση της συντήρησης ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού ξανά σε ιδιώτη, όπως κατήγγειλε σε εξώδικο που είχε αποστείλει τον Ιούνιο του 2022 ο Ν. Καπίρης προς την ΕΑΒ, το οποίο δημοσιεύει το Documento. Πρόκειται για την εταιρεία Aeroservices που είχε αναλάβει τη συντήρηση των ελικοπτέρων τύπου Sikorsky. Το εξώδικο αφορούσε τη σύμβαση της AMS AERO για τα C-130. Ωστόσο γινόταν αναφορά και στο περιστατικό με τα ελικόπτερα του ΠΝ δίχως να κατονομάζεται η εταιρεία.

Οπως ανέφερε ο Ν. Καπίρης, «μετά την παράδοση ενός ελικοπτέρου και αφού είχε προηγηθεί μια αμφιβόλου ποιότητας επιθεώρηση το ελικόπτερο παραλίγο να συντριβεί. Η αιτία ήταν οι εσφαλμένες ρυθμίσεις στις οποίες είχε προβεί το ανειδίκευτο προσωπικό του εργολάβου στους μηχανισμούς κίνησης του κύριου στροφείου». Ευτυχώς το ελικόπτερο και το πλήρωμα σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του πιλότου.
Στο ίδιο εξώδικο αναφερόταν επίσης ότι τελικά τις «μηχανικές μονάδες» του ελικοπτέρου επισκεύασαν οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ στα «κρυφά» προκειμένου να μην «εκτεθεί ο εργολάβος». Είναι εντυπωσιακό ότι, όπως καταγγέλλεται, ο εργο-λάβος «είχε βάψει το ελικόπτερο με πινέλο αντί με μηχανή, όπως επιβάλλεται από τις οδηγίες».

Οι κίνδυνοι για την ΕΑΒ σε σχέση με τη Lockheed Martin

Εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας ο Ν. Καπίρης έθετε στη μηνυτήρια αναφορά του και ένα ακόμη ζήτημα. Το ενδεχόμενο να «αρθεί μελλοντικά η πιστοποίηση της ΕΑΒ» από την κατασκευάστρια εταιρεία των C-130, δηλαδή τη Lockheed Martin. Ειδικότερα, κάθε τρία χρόνια η ΕΑΒ περνάει έλεγχο από την QX, τον παγκόσμιο οργανισμό που πιστοποιεί αεροπορικές εργασίες.

Σε περίπτωση που καλύπτονται οι απαιτήσεις ώστε η ΕΑΒ να διαθέτει ISO αεροπορικών εργασιών, η Lockheed Martin παρέχει «εξουσιοδότηση στην ΕΑΒ» να συνεχίσει να αποτελεί «δικό της επισκευαστικό κέντρο παγκοσμίως για τα C-130».

Η νέα επιθεώρηση από τον παγκόσμιο οργανισμό διαπίστευσης θα γίνει εντός του 2023. Οπως καταγγέλλεται, σε περίπτωση που εντοπιστεί «μη πιστοποποιημένο προσωπικό και παρατυπίες στις διαδικασίες περάτωσης εργασιών, τότε η ΕΑΒ δεν θα πάρει την πιστοποίηση και στη συνέχεια θα χάσει την εξουσιοδότησή της».

Καμία ενέργεια των εισαγγελέων επί πέντε μήνες

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο σχεδόν πέντε μήνες μετά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει καλέσει τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΑΒ προκειμένου να παράσχει στοιχεία σχετικά με όσα συγκλονιστικά κατήγγειλε.

Το Documento επικοινώνησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου με το γραφείο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να θέσει ερώτημα τι έχει συμβεί με τη συγκεκριμένη δικογραφία. Ωστόσο η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι η αρμόδια υπάλληλος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους και μας παρέπεμψαν σε νέα επικοινωνία από τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023.

Να σημειωθεί ότι για την απευθείας ανάθεση στην AMS φέρεται να απομακρύνθηκε από τη θέση της η μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της ΕΑΒ Θεοδώρα Βαρβιτσιώτη επειδή ακριβώς αρνήθηκε να την υπογράψει. H ίδια μάλιστα τέθηκε αρχικά σε αναστολή των καθηκόντων της μέχρι να εκδοθεί πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το πόρισμα τη δικαίωνε, ωστόσο το ΔΣ της ΕΑΒ αποφάσισε την απομάκρυνση της συγκεκριμένης υπαλλήλου, σύμφωνα με την απάντηση της ΕΑΒ που εδόθη στο Documento έπειτα από σχετικό ερώτημα.

SOS για την ασφάλεια και από τους αερομεταφορείς

Σε σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των αερομεταφορών έχει προχωρήσει εν τω μεταξύ και ο Πανελλήνιος Σύλλο-γος Αερολιμενικών. Με ανακοίνωσή τους οι αερολιμενικοί επισήμαναν ότι «η εικόνα απαξίωσης και πλημμελούς εφαρμογής πολιτικών ασφαλείας στον σιδηρόδρομο δεν είναι η μοναδική» και υπογράμμισαν ότι αντίστοιχη πορεία ακολουθείται και στον χώρο τον αερομεταφορών. Οι ίδιοι εξάλλου κατήγγειλαν ευθέως και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι κατάργησε όλες τις αεροπορικές αρχές που θα ήλεγχαν την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας στα αεροδρόμια. Κατά τους αερολιμενικούς, η επίβλεψη της ασφάλειας και της νομιμότητας στα αεροδρόμια από πραγματική και επιτόπου, επί των ημερών του Κ. Καραμανλή μετέπεσε σε οιονεί εκ του μακρόθεν και ανατέθηκε σε ένα γραφείο που ονομάστηκε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών διερωτάται τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών και επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί πλείστα συμβάντα στα αεροδρόμια...

Bαγγέλης Τριάντης

documentonews.gr