Ο πρωθυπουργός θυσίασε τον Καραμανλή του...


 
Με δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αναλώσιμοι, δεν θα εξαιρούνταν από τον κανόνα αυτόν ούτε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Μάλλον με ανακούφιση ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του τελευταίου, μετά την κοινή τους συμμετοχή σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς με αυτόν... τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί ήδη να περιορίσει τον εντοπισμό των κυβερνητικών ευθυνών, για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, μόνο στο πρόσωπο του τέως πλέον υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και να βγει από το κάδρο ο ίδιος και το μέγαρο Μαξίμου.

Βέβαια η έξοδος από την κυβέρνηση ενός υπουργού με το ονοματεπώνυμο «Κώστας Καραμανλής» στερεί από τον πρωθυπουργό ένα εργαλείο που εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιεί προκειμένου να εκπληρώσει τις εσωκομματικές στοχεύσεις του. Η πιο εξόφθαλμη τέτοια περίπτωση είναι ασφαλώς όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης.

Ηταν 31 Αυγούστου όταν ο πρώην πρωθυπουργός από τα Ανώγεια απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών. Και μόλις την επόμενη μέρα, την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε μαζί με τον ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, στις Σέρρες –τη γενέτειρα των Καραμανλήδων– όπου φωτογραφήθηκαν να βγαίνουν μαζί από τις πόρτες του ίδιου αυτοκινήτου, ενώ ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θέλησε να δηλώσει, απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «όλοι οι νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου», παρότι φυσικά το βαθύ ρήγμα του πρώην με τον νυν πρωθυπουργό ήταν πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

Μάλιστα η στάση αυτή του υπουργού Καραμανλή είχε προκαλέσει δυσφορία σε καραμανλικά στελέχη, ενώ πολλοί στη Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι προκάλεσε ενόχληση και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από τότε κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να προβάλλουν τις επόμενες κοινές εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υποδομών, ενώ ασφαλώς δεν παρέλειψαν να προβάλουν και τη δήλωση που ο Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα έκανε μετά την απόφαση του ξαδέλφου του και πρώην πρωθυπουργού να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και να μη συμμετάσχει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε και πάλι ο υπουργός Υποδομών είχε νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει ότι «η Ν.Δ. πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ».

Αλλά ήδη από την αρχή της κοινοβουλευτικής διαδρομής του Κώστα Αχ. Καραμανλή, το οικογενειακό του όνομα προηγείται της προσωπικής του πορείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 που έγιναν με λίστα, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, ο κ. Καραμανλής -οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων στο επάγγελμα-, παρά το πρώιμο της πολιτικής του διαδρομής, «συμμετείχε συμβολικά» στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις Σέρρες, «στη μη εκλόγιμη τελευταία τιμητική θέση». Τον σταυρό των πολιτών διεκδίκησε τελικά για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στις Σέρρες, όπου εξελέγη βουλευτής και τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε νέος αρχηγός της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης τον τοποθέτησε τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ., ενώ μετά τις εκλογές του 2019 τον διόρισε υπουργό με το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Από την υπουργική θητεία του, ανεξίτηλο –μεταξύ άλλων– θα μείνει το θέμα του σκανδαλώδους διαγωνισμού προμήθειας μεταχειρισμένων λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», το 2020, αλλά η θητεία αυτή σφραγίστηκε από την τραγωδία στα Τέμπη και τελικά την παραίτησή του, κατά την οποία ο Κ. Αχ. Καραμανλής δήλωσε ότι αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αλλά «για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος». Αυτό δηλαδή που λέει και το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μιλά για «διαχρονικές παθογένειες», επιχειρώντας να διαμοιράσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και μια υποσημείωση: Αναφορικά με τη στάση που κράτησε ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα στην εσωκομματική εκλογή αρχηγού της Ν.Δ. κατά την οποία εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανατρέχουμε στο ρεπορτάζ της εποχής. Στην εφημερίδα «Το Βήμα» (11.11.2015, Αρης Ραβανός, «Ν.Δ.: Ποιοι υποστηρίζουν ποιους στην κούρσα εκλογής αρχηγού») διαβάζουμε τα εξής: «Σέρρες: Ισες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίους τηρεί ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, που ήταν και στις δυο ομιλίες, τόσο του κ. Μεϊμαράκη (σ.σ. φωτογραφήθηκε μαζί του, έχοντας δίπλα του και τον πατέρα του την 28η Οκτωβρίου), όσο και του κ. Τζιτζικώστα». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διαφορετική στάση από αυτήν της καραμανλικής τάσης που στήριζε τον επιφανή εκπρόσωπό της Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μετά απ’ όλα αυτά, αν κάτι είναι σίγουρο είναι πως ο Κυρ. Μητσοτάκης χάνει από την κυβέρνηση τον Καραμανλή της επιλογής του.

Γιατί τον επιλέξαμε

Γιατί είναι το πρόσωπο που ανέλαβε να επωμιστεί όλες τις κυβερνητικές ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη.