Κάλπικες πολιτικές...

0


 Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές εντός ΕΦΚΑ ότι το πρόσφατο «λάθος» με τη διπλή χορήγηση της αύξησης δεν είναι λάθος! Σήμερα το... Documento φέρνει στο φως τις αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι πρόκειται για βρόμικη προεκλογική επιχείρηση κυβερνητικής εξαπάτησης συνταξιούχων που έλαβαν ένα κυβερνητικό «δωράκι» ενόψει των εκλογών που είχαν κλειδώσει για τις 9 Απριλίου, αλλά πάγωσαν καθώς συνέβη η τραγωδία των Τεμπών.

Τι έχει συμβεί

Εμβρόντητοι 572.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι οι συντάξεις του Μαρτίου που τους καταβλήθηκαν είχαν μια επιπρόσθετη αύξηση της τάξης του 7,75%. Στην πράξη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (από λάθος, όπως θέλει να πιστέψουμε η διοίκησή του) αντί να χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που δόθηκε στην αρχή του έτους τη διπλασίασαν, ξεπερνώντας το 15%. Τελικά είναι λάθος ή μηχανισμός εξαπάτησης εκλογέων προς άγραν ψήφων από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι δεν ορ- ρωδεί προ ουδενός; Οπως αποκαλύπτει το Documento, τα στοιχεία βοούν. Ο ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα ο διοικητής του και πρώην διευθυντής των υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση, Παναγιώτης Δουφεξής, ένας άνθρωπος που είναι οικονομολόγος αλλά όταν έρχεται στην εξουσία η ΝΔ παρατά τις δουλειές του και αναλαμβάνει θέσεις μετακλητού κυβερνητικού υπαλλήλου, προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για λάθος και όχι για προεκλογικό παιχνίδι. Τα ερωτήματα γεννιούνται αυτόματα: Αν είναι λάθος, πώς και γιατί έγινε τον Μάρτιο (δηλαδή τον επόμενο μήνα – αφού είχαν χορηγηθεί οι αυξήσεις) και όχι τον Φεβρουάριο, όταν δόθηκαν οι αυξήσεις; Εκεί ο κ. Δουφεξής σιωπά. Γιατί δεν απαντά; Μήπως γιατί είναι προφανές;

Ας συνδυάσουμε τα γεγονότα: καταρχάς αν γίνονταν οι εκλογές στις 9 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τη σιδηροδρομική τραγωδία, τότε το «λάθος» θα ήταν βολικό. Περίπου 572.000 συνταξιούχοι θα νόμιζαν ότι έλαβαν τεράστιες αυξήσεις στις συντάξεις τους και ως εκ τούτου θα εκθείαζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που μπορεί να συνεπαγόταν και θετική ψήφο. Οταν οι υπηρεσίες θα ζητούσαν την επιστροφή του ποσού που καταβλήθηκε από «λάθος» ως αχρεωστήτως καταβληθέν, η ψήφος θα είχε πέσει στην κάλπη. Και έπειτα από τέσσερα έτη ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

Τα εκκαθαριστικά
Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά, ενώ τον Φεβρουάριο δόθηκαν οι αυξήσεις (7,75%), τον Μάρτιο η αύξηση αυτή επαναχορηγήθηκε. Εδώ εισέρχεται η παροιμία «ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη». Αν ήταν λάθος, δεν θα άλλαζε ο τρόπος. Οπως προκύπτει λοιπόν, το «λάθος» έγινε μόνο στην ανταποδοτική σύνταξη και όχι στην εθνική. Να έδρασε μόνο του το πληροφορικό σύστημα είναι απίθανο. Αρα κάποιος έδωσε εντολή να συμβεί το «λάθος».

Για να καταλάβουμε παραθέτουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φεβρουάριου – Μαρτίου ενός συνταξιούχου. Σε αυτό του Φεβρουαρίου παρατηρούμε ότι το ποσό της σύνταξης πριν από την αύξηση ήταν 384 εθνική + 1.154 ανταποδοτική = 1.538 ευρώ (υπήρχε και αρνητική προσωπική διαφορά 2,46 ευρώ, με υπόλοιπο 0,49 το οποίο θα χορηγηθεί το 2024).

Στην ανάλυση μηνιαίας πληρωμής Φεβρουαρίου το παραπάνω ποσό αυξήθηκε στα 1.538 Χ 7,75% = 1.657 ευρώ – 0,49 =1.656,7 ευρώ. Αρα δεν υπήρξε λάθος στον υπολογισμό. Ωστόσο, τα καθαρά που λαμβάνει –μετά τις κρατήσεις– είναι 1.304,89 ευρώ.

Ο παραλογισμός αρχίζει στο σημείωμα του Μαρτίου. Αρχικά αυξάνονται (7,75%) και τα δύο ποσά της ανταποδοτικής (χωρίς ωστόσο να αυξηθεί η εθνική), με αποτέλεσμα ότι το ποσό σύνταξης ναι μεν αυξήθηκε στα 1.243,46 + 384 = 1.627,48 ευρώ, όμως η αύξηση αυτή καταγράφηκε ως αρνητική προσωπική διαφορά -84,03 ευρώ όπου το 1/5 (16,81 ευρώ) θα χορηγηθεί το 2024!

Στην ανάλυση μηνιαίας πληρωμής το αυξημένο ποσό της ανταποδοτικής (1.243,46) αυξάνεται εκ νέου κατά 7,75% και το ποσό της σύνταξης ανεβαίνει στα 413,76 + 1.339,83 – 16,81 = 1.736,78 ευρώ!

Ομως, επειδή υπερέβη τα 1.700 ευρώ έχει μεγαλύτερη παρακράτηση (55 ευρώ Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) και τα καθαρά ανέρχονται στα 1.322,32 ευρώ!

Συγκρίνοντας λοιπόν με το καθαρό ποσό (1.304,89 ευρώ) του προηγούμενου μήνα (παρά τη διπλή αύξηση) το επιπλέον ποσό είναι μόνο 1.322,32 – 1.304,89 = 17,43 ευρώ!

Ομως το θέμα έχει και συνέχεια! Ερχεται ο Κ. Χατζηδάκης μαζί με τον Π. Δουφεξή για να επιβεβαιώσουν ότι το «βολικό λάθος» είναι προϊόν προεκλογικής εξαπάτησης και αποφασίζουν αυτή η αύξηση να μη συμψηφιστεί τον επόμενο μήνα (οπότε θα είχαν να αντιμετωπίσουν τον θυμό των εξαπατημένων συνταξιούχων εν μέσω προεκλογικής περιόδου) αλλά το 2024!

Πώς λοιπόν ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος να μη μιλά αντιδρώντας με θυμό για «πολιτική αλητεία Χατζηδάκη»;...

Tζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)