Οι απειλές Πούτιν για πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία...

0


 ...και η αντίδραση των ΗΠΑ...

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ύστερα από τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι η χώρα του θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Είδαμε... τις αναφορές για την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», αναφέρει το υπουργείο για να προσθέσει το εξής: «Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για συμφωνία Μόσχας και το Μινσκ σχετικά με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, χωρίς να παραβιαστούν οι συμφωνίες μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας ότι στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει η σχετική εκπαίδευση των Λευκορώσων, ενώ την 1η Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ειδικής αποθηκευτικής εγκατάστασης.


Επίσης, εξαπέλυσε εμμέσως πυρά κατά της Ουάσινγκτον παρομοιάζοντας τα σχέδιά του με την τοποθέτηση όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα μεταφέρει τον έλεγχο στη Λευκορωσία. «Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: πρώτον, οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Έχουν από καιρό αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων χωρών». «Έχουν συμμάχους σε ορισμένες χώρες και εκπαιδεύουν... τα πληρώματά τους. Θα κάνουμε το ίδιο πράγμα».

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε ζητήσει από καιρό την ανάπτυξη των όπλων, αλλά δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τον δεύτερο. Το Μινσκ είχε επιτρέψει πέρυσι στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφος της για να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ενώ οι δύο χώρες ενίσχυσαν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις ήρθαν μετά τις βρετανικές για αποστολή πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε πως η αυτή «έχει τρόπο να απαντήσει... χωρίς υπερβολή, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες οβίδες, δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει». 

Οι εντάσεις αναφορικά με τον πόλεμο των δύο χωρών έχουν αυξηθεί μετά τις προμήθειες βαρέων όπλων από τη Δύση προς το Κίεβο. Ρώσοι πολιτικοί και σχολιαστές εκφράζουν εδώ και καιρό εικασίες για πυρηνικά πλήγματα υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της με πυρηνικά όπλα, εάν ωθηθεί πέρα από τα όριά της.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)