Ένα βολικότατο δίκτυο τρομοκρατίας...


 Αλήθεια μπορεί κάτι να είναι «δίκτυο» αν αποτελείται από δύο άτομα; Μπορούν δύο άτομα να είναι τρομοκράτες, αν δεν έχουν στην κατοχή τους ούτε νεροπίστολο;

Πόσο τυχαία είναι η ανακοίνωση της «εξάρθρωσης» ανήμερα της ανακοίνωσης των εκλογών στην Ελλάδα και εν μέσω μιας πρωτοφανούς εσωτερικής κρίσης που... αντιμετωπίζει η αντιδραστική κυβέρνηση Νεταντιάχου στο Ισραήλ;

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι «τρομοκράτες» που αν έπαιζαν σε σειρά του Netflix θα ήταν οι γκαφατζήδες side-characters μιας κατασκοπευτικής κωμωδίας, αφού -σύμφωνα με την ΕΥΠ-, όταν μιλούσαν με τον «εγκέφαλο» στο Ιράν του έλεγαν ότι ούτε όπλα έχουν, ούτε εκρηκτικά, ούτε αέρια, ούτε που να τα βρουν ξέρουν, με αποτέλεσμα -ο εγκέφαλος πάντα- να τους λέει να πάρουν μια φιάλη αερίου και να κάνουν τυφλό ντου;

Τα ερωτήματα για την «αποκάλυψη» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πραγματικό… δίκτυο, αλλά θα σταματήσω προς ώρας, σε αυτά.

Την πραγματικότητα για την υπόθεση δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι την ξέρω, συνεπώς δεν μπορώ να υιοθετήσω ούτε το πανηγυρικό κλίμα των ανακοινώσεων της ΕΥΠ και των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ, ούτε και τις ειρωνικές και περιπαικτικές αντιδράσεις που έχουν αναπαραχθεί από χθες.

Σίγουρα όμως μπορούμε να κρίνουμε το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και τα σοβαρά ερωτήματα που αναδεικνύουν.

Αξίζει να σταθούμε λοιπόν σε τρία ευρύτερα σημεία καθώς «διαβάζουμε» την είδηση για το δίκτυο της τρομοκρατίας.

1. Οφείλουμε να επισημάνουμε την πολιτική αρθρογραφία των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με την οποία το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ θα επενδύει στα θέματα «ασφάλεια», και «μετανάστευση». Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, ακόμη και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δείχνουν ότι τα μόνα ισχυρά χαρτιά που έχουν απομείνει στον Μητσοτάκη για να συγκρατήσει το σκληροπυρηνικό του ακροατήριο, είναι η ασφάλεια, η μετανάστευση και η αστυνόμευση. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η είδηση ταιριάζει… «ταμάμ» και στα δύο αυτά θέματα.

2. Το πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτό των υποκλοπών. Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του Documento με τις λίστες των παρακολουθούμενων, αλλά και τα σημαντικά ρεπορτάζ άλλων ΜΜΕ, έδειξαν τόσο την άμεση σχέση μεταξύ των παρακολουθήσεων που γίνονταν από την ΕΥΠ, με αυτές που γίνονταν από το «ανεξάρτητο» Predator.

Η υπόθεση των δύο πακιστανών τρομοκρατών, αποτελεί και ένα πολύ βολικό αφήγημα δικαιολόγησης και νομιμοποίησης των παρακολουθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την ΕΥΠ. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη το να χρησιμοποιηθεί αυτή η υπόθεση (μαζί με εκείνης της ρωσίδας πράκτορα), ως μόνιμη απάντηση των κυβερνητικών στελεχών προς οποιονδήποτε αναδείξει το θέμα των υποκλοπών κατά την προεκλογική περίοδο.

3. Η βολική χρονική στιγμή της ανακοίνωσης. Η είδηση ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η ακριβής ημερομηνία των εκλογών από τον Πρωθυπουργό και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή εσωτερική κρίση στη χώρα. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη είδηση, «έπαιξε» στο Ισραήλ τόσο όσο και στην Ελλάδα. Ανακοινώσεις έκαναν μέχρι και το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, εκ μέρους μάλιστα της Μοσάντ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ενός εχθρού που θα μπορούσε να συσπειρώσει έστω και λίγο την κοινή γνώμη του Ισραήλ. Άλλωστε, όταν μπαίνουν στην ίδια πρόταση οι λέξεις «Ιράν, τρομοκρατία, έκρηξη, συναγωγή, μουσουλμάνοι», οι συνειρμοί είναι δεδομένοι.

Στη συζήτηση αυτή, κρατώ πάντως και το σχόλιο του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, και ενός από τους κορυφαίους αναλυτές ζητημάτων της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα, του Σωτήρη Ρούσου:

«Με κάλεσαν να σχολιάσω σε ΜΜΕ την υπόθεση του τρομοκρατικού δικτύου των 2 ατόμων. Αρνήθηκα καθώς δεν σχολιάζω επιστημονικά υποθέσεις μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κοινή λογική δεν μπορεί να χωρέσει στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις…»

Προφανώς, το θέμα απαιτεί σοβαρότητα. Η Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορούσε να περηφανεύεται ότι είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά ζητήματα ισλαμικής τρομοκρατίας, καθώς οι σχέσεις που διατηρούσε με τον αραβικό κόσμο ήταν ισχυρές και ειλικρινείς. Αμφιβάλλω, αν αυτό το επιχείρημα μπορεί να σταθεί την τελευταία δεκαετία, μετά την πολιτική στάση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ απέναντι στο Ισραήλ. Συνεπώς, οι άμυνες της χώρας οφείλουν να είναι συνεχώς σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Μέσα σε όλα όσα διάβασα πάντως από χθες, σοβαρά και ασόβαρα από κάθε πλευρά, έπεσα πάνω και σε ένα κάπως ειρωνικό σχόλιο της δημοσιογράφου Μαριάννας Πυργιώτη στο twitter, στο οποίο αναρωτιέται περιπαικτικά: «Μάλιστα … Εκτός κι αν θεωρούμε ότι η Μοσάντ είναι σε κανένα πολιτικό κόλπο made in Greece»

Με όλο τον σεβασμό, και σίγουρα χωρίς να έχω όλες τις απαντήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και αποσπασματικά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, δε θα αναρωτιόταν αν οι υπηρεσίες του Ισραήλ εμπλέκονται σε πολιτικά κόλπα στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία με τα οποία έχει επιβεβαιωθεί η φερόμενη εμπλοκή του Ισραήλ μέσω πρώην πρακτόρων του που εμπορεύτηκαν, αλλά και λειτούργησαν το σύστημα Predator στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν αφήνουν αμφιβολίες περί της εμπλοκής σε… «κόλπα». Το Documento ήταν αυτό που αποκάλυψε ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των Ισραηλινών πρώην πρακτόρων που είχαν έρθει στην Ελλάδα με την κάλυψη των στελεχών εταιρειών ασφαλείας.

Όπως άλλωστε, αμφιβολίες δεν αφήνει και η μεγάλη αποκάλυψη του Guardian πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή ομάδα “Team Jorge” (επίσης πρώην πρακτόρων του Ισραήλ), είχε παραδεχτεί ότι είχε εμπλακεί σε επιχειρήσεις πολιτικού επηρεασμού στην Ελλάδα.

Μια ασφαλής συμβουλή προς όλους λοιπόν: Και προς αυτούς που πανηγυρίζουν λες και εξάρθρωσαν την Αλ Κάιντα πριν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και προς όσους ειρωνεύονται με κάθε ευκαιρία: Κρατήστε την μπάλα χαμηλά…

Αντώνης Ρηγόπουλος

koutipandoras.gr