Ασφυκτικές πιέσεις για να αποτραπεί η συγκάλυψη...


 «Κρυφτούλι» ακόμα και μέσα στη Βουλή παίζει η κυβέρνηση, επενδύοντας παράλληλα στην τακτική της διάχυσης ευθυνών αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ενδεικτικά είναι όσα έγιναν στο Κοινοβούλιο και τη διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα, όπου η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να κρύψει τον τέως υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή από... την επικείμενη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πίσω από τον νυν «υπεύθυνο» του Υπουργείου, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος δεν αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις που απαιτούνται. 

Μάλιστα, την κατάσταση μπέρδεψε περαιτέρω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος πρότρεψε τον κ. Καραμανλή να προσέλθει στην Επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής αποχώρησε από το Υπουργείο χωρίς να τοποθετηθεί επισήμως για την τραγωδία, ενώ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε σχετική αναφορά ούτε στις μέρες που ακολούθησαν. Παράλληλα, υπάρχουν έντονες διαφωνίες (ακόμα και μέσα στο εσωτερικό της Ν.Δ.) για το εάν θα πρέπει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Εξάλλου, η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις φωνές που τόνιζαν πως πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα μπορούσαν να κληθούν νυν και πρώην υπουργοί αλλά και πρόσωπα που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης σε συναρμόδιους οργανισμούς. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αγνόησε την ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης που έγινε πριν από μία εβδομάδα, φανερώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για επικοινωνιακή διαχείριση ενός φλέγοντος ζητήματος και με την κοινωνία να βράζει.

Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης

Με γνώμονα να μην υπάρξει ακόμα μια συγκάλυψη ενός τεράστιου ζητήματος από πλευράς Ν.Δ., κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβασαν τους τόνους και προχώρησαν σε ηχηρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς την κυβέρνηση. 

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών. 

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπενθύμισε πως στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είχε ομόφωνα συμφωνηθεί επί της αρχής να συγκληθεί άμεσα η εν λόγω Επιτροπή, όμως τη Δευτέρα «η κυβερνητική πλειοψηφία υπαναχώρησε από την ομόφωνη αυτή δέσμευση».

Σε σχετική του επιστολή, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε γνωστό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με κλήση των εξής προσώπων:

-Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.

-Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.

-Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.

-Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ζήτησαν από την κυβέρνηση και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να φέρουν στη Βουλή (και στη δημοσιότητα) όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης μεταξύ του Δημοσίου και του ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της «Δημοκρατίας», οι βουλευτές ζήτησαν προσχέδια και σχέδια συμβάσεων, πρακτικά από τις συναντήσεις, αλληλογραφία, έγγραφα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές και κάθε τι άλλο που αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, οι οποίες μεσολάβησαν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 που κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του προσχεδίου της νέας σύμβασης ΥΔΥ που έχει δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Όσο για το «κρυφτούλι» με τον Κ. Καραμανλή, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να μη διανοηθεί» να κρύψει από τη Βουλή, τόσο τον πρώην υπουργό, όσο και τους υφυπουργούς κ. Καραγιάννη και Παπαδόπουλο, αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Ξιφαρά.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανεβάζει τους τόνους κατά της κυβέρνησης, επιχειρώντας να αναδείξει τον εκτροχιασμό του επιτελικού κράτους και την απόπειρα διάχυσης ευθυνών που υποκρύπτει η φράση του «φταίμε όλοι».  

Μιλώντας τη Δευτέρα σε φίλους και στελέχη του κόμματος στη Νέα Μηχανιώνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε τις κυβερνητικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κρύψουμε τις ευθύνες κανενός αλλά μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση να οικοδομήσει ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος».

→ Όλα αυτά, ενώ κλιμακώνεται η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη με νέες κινητοποιήσεις να έχουν δρομολογηθεί έπειτα από τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες... 

efsyn.gr