Στο "μάτι" η Αλεξανδρούπολη! Ρωσικά ΜΜΕ: "Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας"

0


 Η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράζει έως και 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας και να τα παραδίδει μέσω διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στη Σερβία για τριήμερη επίσκεψη βρίσκεται η Πρόεδρος της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την Τρίτη, πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Βούτσιτς και ακολούθησε συνεδρίαση της ολομέλειας δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 528 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, αυτά είναι σημαντικά αποθέματα για τη χώρα μας και αυξάνονται, επειδή υπάρχει άδεια να τοποθετηθούν άλλα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στον υπόγειο χώρο αποθήκευσης αερίου Banatski Dvor στο ρωσικό τμήμα του.

Επίσης, μια συμφωνία με τους Ούγγρους, για τη συμπλήρωση της εγκατάστασης αποθήκευσης που νοικιάσαμε στην Ουγγαρία από τους εταίρους μας. Έτσι θα παρέχουμε αποθέματα άνω των 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, κάτι που δεν ήταν δυνατό νωρίτερα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Σέρβος ηγέτης στο κοινή συνέντευξη Τύπου.

Συμφώνησαν με τη Σακελλαροπούλου ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξάνεται απότομα λόγω της ψύξης κατά την περίοδο θέρμανσης και μπορεί να φτάσει τα 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στη Σερβία το χειμώνα.

Ως εκ τούτου, μιλήσαμε με τους Έλληνες εταίρους μας ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πιο εύκολη στη χρήση μας την ίδια στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον αγωγό σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία τον Οκτώβριο, όπου θα μπορούσαμε να λαμβάνουμε από 3 έως 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως εάν χρειαστεί. είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς και ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου την κατασκευή ενός αγωγού σύνδεσης φυσικού αερίου (διασύνδεσης) σε βουλγαρικό έδαφος για να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες μπλε καυσίμων από το Αζερμπαϊτζάν , την Ελλάδα και άλλες πηγές εναλλακτικές στη Ρωσία .

Οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα την προγραμματισμένη αγορά από το Αζερμπαϊτζάν το 2023 μέσω ενός αγωγού σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία σε όγκους 1,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Στη Σερβία, η ωοτοκία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Η υπό κατασκευή διασύνδεση Nis-Dimitrovgrad, μήκους 109 χιλιομέτρων στη σερβική πλευρά, αναμένεται να κοστίσει στο Βελιγράδι περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 49,6 εκατομμύρια είναι επιδοτήσεις της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου θα είναι πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Την 1η Οκτωβρίου 2022, ο αρχηγός του σερβικού κράτους παρευρέθηκε στα εγκαίνια της διασύνδεσης - αγωγού σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μήκους 182 χιλιομέτρων από την ελληνική πόλη της Κομοτηνής στη βουλγαρική Στάρα Ζαγόρα. 

Ο αγωγός χωρητικότητας τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με δυνατότητα αύξησης όγκου έως και πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχει σχεδιαστεί για φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του αγωγού Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Επί του παρόντος, η Ρωσία είναι ο μόνος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Σερβία. Στο πλαίσιο μιας διετής συμφωνίας με την Gazprom , το Βελιγράδι παρείχε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ή το 62% των ετήσιων αναγκών του σε φυσικό αέριο, και σχεδιάζει να κρατήσει περίπου 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το χειμώνα στο έδαφός του και στην Ουγγαρία. .

Για την κατάληξη του φυσικού αερίου στη Σερβία, με αφετηρία την Ελλάδα, ο IBS αποτελεί ουσιαστικά τον δεύτερο κρίκο σε μία αλυσίδα που θα ξεκινά από τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ο IGB βρίσκεται ήδη σε κατασκευή, με πρωταρχική αποστολή να διασυνδέσει τα εθνικά συστήματα αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας, ώστε η Βουλγαρία να αποκτήσει πρόσβαση τόσο σε αέριο αζερικής προέλευσης μέσω του ΤΑΡ, όσο και σε καύσιμο που θα καταφθάνει σε άλλες υποδομές εισαγωγής στο ελληνικό δίκτυο. 

Ο αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας αναδεικνύει τις προοπτικές που ανοίγει ο IGB, ώστε η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, οι προοπτικές αυτές είναι αρκετά ευρύτερες από την πρόσβαση στη σερβική αγορά, με δεδομένο ότι ο IGB θα αποτελέσει επίσης τη νότια απόληξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου, για την τροφοδοσία και της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας με καύσιμο που θα καταφθάνει στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)