Η αποδόμηση των ελεγκτικών αρχών κοστίζει ζωές...


 Το σύνθημα που φωνάζουν οι ξεσηκωμένοι νέοι θα μπορούσε να περιγράφει πολλές όψεις της περιδίνησης στην οποία έχει μπει η χώρα εδώ και δύο εβδομάδες. «Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη», εκεί που κόπηκε το νήμα της ζωής 57 συμπολιτών μας, εκεί που αποκαλύφθηκαν το μέγεθος και η ένταση του πολιτικού κυνισμού με τον... οποίο το «γκουβέρνο» παίρνει αποφάσεις για τις ζωές όλων μας.

Θα μπορούσε κανείς να διαβάσει όσα βιώνουμε ως τραγική ειρωνεία. Καμία αίσθηση ασφάλειας για κανέναν στη χώρα όπου κυβερνά το κόμμα του «νόμου και της τάξεως». Καμία σοβαρή διαχείριση στις μαζικές μεταφορές από την κυβέρνηση των τεχνοκρατών. Κανένα σύστημα παρακολούθησης των τρένων από την κυβέρνηση που παρακολουθεί φίλους κι αντιπάλους ακόμα και μέσα στις κρεβατοκάμαρές τους. Κανένας εκσυγχρονισμός των υποδομών από την κυβέρνηση του «Ελλάδα 2.0» και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Καμία αξιοπιστία, μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα από την κυβέρνηση των αρίστων.

Το πόσο πολύ κακοποιεί η κυβέρνηση το κράτος δικαίου αποδεικνύεται από το γεγονός πως το Ευρωκοινοβούλιο στη σχετική έρευνά του αναζητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ανεξάρτητες Αρχές στην Ελλάδα. Μετά τα Τέμπη ίσως θα έπρεπε να διευρύνει το πεδίο, αναζητώντας τι έχει συμβεί και στις Αρχές που καλούνται να διερευνήσουν τη σιδηροδρομική τραγωδία. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων έμεινε εντελώς ανενεργή μετά το 2019 και ο νέος φορέας που νομοθετήθηκε μόλις τον Ιανουάριο δεν έχει ακόμα συσταθεί. Και αντί, όπως προβλέπει ο νόμος 5014, να αναλάβει την έρευνα η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει εκείνη μια ad hoc επιτροπή.

Είναι σαφές πως αυτή την ώρα η κυβέρνηση ζυγιάζει το κοινό αίσθημα της θλίψης και της οργής ώστε να αποφασίσει πότε θα τοποθετήσει τις επικείμενες εκλογές, με στόχο το αποτύπωμα της τραγωδίας να της δημιουργήσει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. 

Ωστόσο, το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη και για αποκατάσταση του κράτους δικαίου όσο και το βαθύ τραύμα στο σώμα της κοινωνίας μετά τα Τέμπη θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις. Η απεργία της Πέμπτης θα στείλει το μήνυμα: Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται...

efsyn.gr