Η στρατηγική μετά την εθνική τραγωδία...


 Τα πολιτικά διλήμματα μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών ξεδιπλώνουν στο ΠΑΣΟΚ. Οπως γίνεται σαφές από τις πρώτες... δημόσιες παρεμβάσεις της ηγεσίας, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να εμφανιστεί ως φορέας μιας διαφορετικής αντίληψης για τη διακυβέρνηση από αυτήν που εκπροσωπεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αλλά και από εκείνη που υπηρέτησε στη δική του θητεία ο Αλέξης Τσίπρας επί ΣΥΡΙΖΑ...

Τα βασικά σημεία που αναδεικνύουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα υπόλοιπα κεντρικά στελέχη είναι, πρώτον, η γύμνια του συστήματος εξουσίας, που ο πρωθυπουργός αποκαλεί επιτελικό κράτος, να εγγυηθεί την ασφάλεια του πολίτη και ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερον, η αποποίηση ευθυνών είτε η προσχηματική ανάληψή τους στο όνομα των «διαχρονικών παθογενειών» και οι επιλεκτικές προσεγγίσεις τους, με όρους μικροκομματικού οφέλους, για ζητήματα πολιτικής ηθικής και διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Ανδρουλάκης από τη Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, «το τραγικό δυστύχημα δείχνει ότι το κράτος δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια στις μεταφορές, υπήρχαν έργα που δεν υλοποιήθηκαν στην ώρα τους αλλά και αναξιοκρατία, που οδήγησε ένα ανθρώπινο λάθος -μαζί με όλη την αβελτηρία του κράτους- στο να χαθούν πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων».

Νωρίτερα, είχε σχολιάσει δηκτικά σε σχέση με τις διακηρύξεις της Ν.Δ. ότι «τραβήχτηκε η κουρτίνα από το λεγόμενο “επιτελικό κράτος’’ και αποδείχτηκε ότι είναι μία από τα ίδια» (Ράδιο Θεσσαλονίκη). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα για παιχνίδι κοροϊδίας στην πλάτη του ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για νοοτροπίες «κράτους-λάφυρο» που τους διέπουν. Αναφερόμενος ειδικά στη σύμβαση 717, θέλησε να αναδείξει την κωλυσιεργία των κυβερνήσεων τα τελευταία 9 χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση έγινε το 2014, δεν υλοποιήθηκε το 2016 ούτε το 2017 και «πήρε επτά συνεχόμενες παρατάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τηλεδιοίκηση».

Αλαζονεία των ισχυρών

Στον αντίποδα, το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι «ένα κράτος-εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος και μιας καλύτερης διαβίωσης» και όπως σημείωσε «αυτό χρειαζόμαστε και αυτό είναι η αγωνία μου μπροστά τις επόμενες εθνικές εκλογές». Σχολιάζοντας, τέλος, τις μετεκλογικές εξελίξεις, τάχθηκε υπέρ των προγραμματικών συμπράξεων με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, δηλώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών». Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε για τη σταθερότητα στη χώρα, λέγοντας ότι το κρίσιμο είναι να έχει «μια σωστή κυβέρνηση» και ξεκαθάρισε ως προς τα πρόσωπα ότι ο ίδιος δεν θα βάλει νερό στο κρασί του, γιατί -όπως ανέφερε- «το κρασί μου δεν είναι ξινό όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών