Γαλλία: Αιφνιδιαστική έφοδος σε 5 μεγάλες τράπεζες...

0


 ... για «ξέπλυμα» και απάτες...

Εκτεταμένες έρευνες και εφόδους σε πέντε τράπεζες πραγματοποιεί στη χώρα ο οικονομικός εισαγγελέας της Γαλλίας καθώς η Société Générale, η BNP Paribas, η Exane (εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ανήκει στην BNP Paribas), η Natixis καθώς και η βρετανική HSBC είναι ύποπτες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες φορολογικές δραστηριότητες...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde πραγματοποιείται μια «άνευ προηγουμένου επιχείρηση» ενώ η BNP και η Exane είναι ελέγχονται και για διακεκριμένη φορολογική απάτη.

Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, οι έρευνες προέκυψαν μετά το οικονομικό σκάνδαλο το 2018, με την ονομασία «Cum-ex», το οποίο αφορά στη φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Ο εν λόγω λατινικός όρος αφορά μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εντός των τραπεζών που συνίσταται στη δημιουργία πολύπλοκων χρηματοοικονομικών πράξεων για την αποφυγή της καταβολής φόρων επί των μερισμάτων που οφείλονται από τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών.

Αυτή η μέθοδος «αναστολής» φόρου, η οποία έχει ανθίσει εδώ και καιρό χάρη σε ένα ασαφές νομικό περιβάλλον, θα μπορούσε σύντομα να γίνει παρελθόν, καθώς οι δικαστικές και φορολογικές αρχές συντονίζουν τις ενέργειές τους για την καταστολή των παραβατών, σημειώνει η Le Monde.

Οι έρευνες στα κεντρικά γραφεία των πέντε μεγάλων τραπεζών ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης και σε αυτές συμμετείχαν 160 υπάλληλοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, 16 δικαστές καθώς και έξι Γερμανοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαίας νομικής συνδρομής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας δήλωσε ότι είναι αδύνατο να δοθεί ακριβής αριθμός για το μέγεθος της απάτης, ωστόσο σημείωσε ότι οι παραπάνω τράπεζες, αντιμετώπισαν ένα συνολικό αίτημα αποζημίωσης άνω του 1 δισ.  δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων προστίμων και καθυστερήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)