Λείπουν εκατομμύρια από το σκάνδαλο Qatargate;...

Για «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» κάνει λόγο ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, που επικαλείται το Politico, για το σκάνδαλο Qatargate.

Τον Δεκέμβριο η βελγική αστυνομία κατάσχεσε σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ μετά την... αποκάλυψη της έρευνας του σκανδάλου Qatargate.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται το ένταλμα σύλληψης, ίσως αυτό να είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, παραδόθηκαν «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται ως εγκέφαλος του σκανδάλου.

Το «σημαντικό αυτό ποσό» όπως αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης, που παραθέτει το Politico, καταβλήθηκε «μυστικά σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που μεταφέρθηκαν τα χρήματα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και στα ελληνικά Μέσα όπως αναφέρει το Politico, σχολιάζοντας βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς.

Το ένταλμα επιβεβαιώνει ότι η Εύα Καϊλή επικοινώνησε με τον Αντόνιο Παντσέρι και με δύο ακόμη ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν κατονομάζονται, μετά την σύλληψη του συντρόφου της και βοηθού του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο του εντάλματος σύλληψης, περιγράφει ευρέως ένα δίκτυο στις Βρυξέλλες, που λειτουργούσε για λογαριασμό του Καταριανού υπουργού Εργασίας, Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Παντσέρι. «Ο υπουργός Εργασίας», γράφει το ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του κ. Παντσέρι».

Στο ίδιο δίκτυο φέρεται να συμμετέχουν ο σύντροφος της Εύας  Καϊλή, ένας βουλευτής που εργαζόταν στο παρελθόν για τον Παντσέρι και συνελήφθη τον Δεκέμβριο. 

Το ένταλμα φωτογραφίζει τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι ως τον διαμεσολαβητή που συνδέει τον Παντσέρι με την Καϊλή.

«Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», προσθέτει το ένταλμα, αναφερόμενη στην Καϊλή.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσερι απευθύνθηκε στον Τζιόρτζι όταν θέλησε να ελέγξει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Περιγράφει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος από την Καϊλή επειδή εκείνη μιλούσε με μία μυστηριώδη φιγούρα, «την Ολλανδέζα».

«Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε με την Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι ο Αντόνιο Παντσέρι νόμιζε ότι «είχε υπερβεί τα όρια».

Μετέφερε την δυσαρέσκειά του στον Τζιόρτζι λέγοντάς του πως «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει». Το Politico διευκρινίζει από την πλευρά του ότι δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει την επονομαζόμενη «Ολλανδή».

Το ένταλμα αναφέρει ακόμα ότι ο Τζιόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να ξεχρεώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοράσει στο όνομά της.

Παραθέτει δε, και τη συμφωνία ως αποδεικτικό στοιχείο ότι η ίδια γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της.

Τόσο ο Τζιόρτζι όσο και η Καϊλή αρνούνται ότι έχουν κάποια σχέση με δοσοληψίες χρημάτων από το σκάνδαλο Qatargate. Ο συνήγορος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την αυθεντικότητα του εντάλματος.

Επίσης, ο συνήγορος του Τζιόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά ενώ η πλευρά του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico.

Το Κατάρ επιμένει ωστόσο ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση διαφθοράς.

Λείπουν εκατομμύρια από το σκάνδαλο Qatargate;

Η Εύα Καϊλή παραμένει υπό κράτηση για πάνω από δύο μήνες για το σκάνδαλο Qatargate με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όλες αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, άσκησαν παράνομα επιρροή στο έργο του Κοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη υπό την κατηγορία ότι είναι «βασική διοργανώτρια ή συνδιοργανώτρια δημόσιας διαφθοράς και ξεπλύματος» σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της 9ης Φεβρουαρίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν για το σκάνδαλο Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά που εντοπίστηκαν στην κατοχή των φερόμενων ως εμπλεκομένων.

Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή, και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε βαλίτσα, στην κατοχή του πατέρα της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει το ένταλμα σύλληψης ακόμα 700.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Ωστόσο το ποσό αυτό δεν πλησιάζει καν τα «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» για τα οποία κάνει λόγο το ένταλμα σύλληψης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ύποπτοι για το σκάνδαλο του Qatargate δέχθηκαν επιπλέον χρήματα που δεν έχουν εντοπίσει ακόμα οι αρχές.

Αναφερόμενος στην διαφάνεια, εκπρόσωπος των βελγικών διωκτικών αρχών είπε ότι οι ερευνητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Εύα Καϊλή είχε συμβουλεύσει τον πατέρα της Αλέξανδρο, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

«Η κατηγορούμενη παραδέχτηκε ότι σύστησε στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Αναφέρει ότι γνώριζε για τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι στο παρελθόν είχαν περάσει από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα».

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, ΜΙχάλης Δημητρακόπουλος, είπε αργότερα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

«Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και αισθάνθηκε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας, που έπρεπε να απομακρύνει αμέσως από το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, από όπου ο νόμιμος κάτοχός τους θα τα παραλάμβανε» είχε αναφέρει σε δήλωσή του τον Ιανουάριο.

Το ένταλμα ωστόσο παραθέτει μία διαφορετική οπτική: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Με πληροφορίες του Politico