ΠΑΟΚ: Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο της μεταγραφής Κούτσια στη Chicago Fire

 
Την Κυριακή (26/2) έπεσαν οι υπογραφές της μεταγραφής του Γιώργου Κούτσια στη Chicago Fire. Στα 3,2 εκατομμύρια δολάρια το συνολικό ποσό που θα εισπράξει ο ΠΑΟΚ, άμεση η καταβολή του transfer fee των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 15% το ποσοστό μεταπώλησης που κρατάει ο Δικέφαλος, πενταετές το συμβόλαιο (4+1) του Έλληνα επιθετικού, στα 2,35 εκατομμύρια δολάρια οι δικές του συνολικές απολαβές.

Όταν το SPORT24 αποκάλυπτε την πρόταση της Chicago Fire στον ΠΑΟΚ για τον Γιώργο Κούτσια, τα πάντα είχαν ήδη, από τότε περασμένη Τρίτη (21/2), δρομολογηθεί ουσιαστικά με διαδικασίες… fast track, κι έφτασαν μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων στην αναμονή πλέον μόνο των ανακοινώσεων, μιας και από την Κυριακή (26/2) το απόγευμα υπέγραψε ο διεθνής επιθετικός.

Η πρώτη επαφή του αμερικανικού club με τον 19χρονο επιθετικό, ουσιαστικά έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, βάσει κανονισμών του MLS, καταχώρησε στο σχετικό – ουσιαστικά – ευρετήριο της εκεί λίγκας το όνομα του Κούτσια, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα λεγόμενα Discovery Rights του ποδοσφαιριστή.

Τυπική διαδικασία, χωρίς τίποτα περισσότερο να γίνεται τότε, απλώς η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε μια επισημοποίηση της γνώσης που υπήρχε στους επιτελείς της ομάδας του Σικάγο μέσω του scouting που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από το ευρωπαϊκό "αδελφάκι" της Fire, τη Λουγκάνο (κοινός ο ιδιοκτήτης των δύο ομάδων, ο Τζο Μανσουέτο).

Μετά την πώληση ρεκόρ του 20χρονου Κολομβιανού επιθετικού Γιον Ντουράν στην Άστον Βίλα αντί 17 εκατομμυρίων ευρώ (η αγορά του από τη Fire είχε κοστίσει τον προηγούμενο χρόνο μόλις 1,7 εκατομμύριο), προέκυψε η αναγκαιότητα αναπλήρωσης. Και μάλιστα όχι μόνο με έναν επιθετικό, αλλά – τουλάχιστον – δύο.

Η υπενθύμιση της περίπτωσης Κούτσια

Κι εφόσον η συνταγή αποδείχτηκε επιτυχημένη και απόλυτα επικερδής, το ηλικιακό προφίλ της μίας τουλάχιστον προσθήκης στην γραμμή κρούσης του αμερικανικού club θα αφορούσε ποδοσφαιριστή γεννημένο τον 21ο αιώνα.

Θα χρειάζονταν και κάποιος έμπειρος (γι' αυτό για παράδειγμα έγινε η προσέγγιση στον Ουί Τζο, χωρίς όμως ο Νοτιοκορεατής να δελεαστεί, γι' αυτό επίσης ακόμη γίνεται προσπάθεια για deal με τον 36χρονο διεθνή Ισραηλινό Εράν Ζάχαβι), αλλά η προτεραιότητα αφορούσε νεαρούς και εξελίξιμους.

Σε αυτή τη λογική, υπήρξε η… υπενθύμιση της περίπτωσης Κούτσια. Πέρασε όλα τα σχετικά και προβλεπόμενα στάδια ελέγχου σε αυτό το διάστημα και έτσι, προπαραμονή του ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, έγινε η πρώτη κρούση στον Δικέφαλο.

Διαπιστώθηκε διάθεση συναίνεσης και έτσι, αμέσως μετά το τέλος του ντέρμπι, την προπερασμένη Κυριακή (19/2) δηλαδή, οι "ασπρόμαυροι" δέχτηκαν την πρόταση από το Σικάγο.

Ενδεικτικό της καλής διάθεσης που υπήρχε, το γεγονός ότι σχεδόν αμέσως και παράλληλα με τις συζητήσεις των δύο συλλόγων, δόθηκε η άδεια (από τον ΠΑΟΚ) στην ομάδα του MLS να διαπραγματευτεί και με την πλευρά του Κούτσια.

Σχεδόν ταυτόχρονα επιτεύχθηκαν οι δύο συμφωνίες. Όχι ανεμπόδιστα, αλλά σίγουρα πολύ γρήγορα. Δείγμα και αυτό της επιθυμίας των Αμερικανών να αποκτήσουν τον διεθνή με τις ελπίδες Έλληνα επιθετικό, αλλά και της τελικής σύμπνοιας που υπήρξε στον ΠΑΟΚ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Σε κάθε επίπεδο: διοικητικό, αγωνιστικό και οικονομικό.

Προφανώς το τελευταίο ήταν κι ο καταλύτης, με τη Fire να βελτιώνει τις προσφορές της τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στον Κούτσια, καταλήγοντας έτσι στο να βγει λευκός καπνός τα ξημερώματα της Πέμπτης (23/2) κι εν συνεχεία, όπως προβλέπεται, τότε να ενημερωθεί σχετικά και η αμερικανική λίγκα.

Εκεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πήγαν οι συμφωνίες των εμπλεκόμενων πλευρών και από εκεί πια – η διαδικασία που ακολουθείται στο MLS – έφυγαν και τα επίσημα έγγραφα προς ΠΑΟΚ και ποδοσφαιριστή, με τα πάντα να συμφωνούνται εντός εικοσιτετράωρου και τον Κούτσια να περνάει, όπως έγινε γνωστό, τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις το Σάββατο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Τι προβλέπουν τώρα οι συμφωνίες. Ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει συνολικά 3,2 εκατομμύρια δολάρια (βάσει ισοτιμίας, ακριβώς 3 εκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των διάφορων μπόνους, ατομικών και συλλογικών στόχων.

Το κλειδί για τη συμφωνία ήταν πως το ποσό που αναλογεί στο transfer fee, τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια δηλαδή (2,35 εκατ. ευρώ), θα καταβληθεί μετρητοίς, ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ παράλληλα ο Δικέφαλος θα κρατήσει και 15% ποσοστό μεταπώλησης.

Ο Κούτσιας από την πλευρά του συμφώνησε σε πενταετές συμβόλαιο, 4+1, που θα του αποφέρει συνολικά 2,35 εκατομμύρια δολάρια (μεικτά), ενώ παράλληλα όπως επίσης προβλέπεται από τους κανονισμούς του MSL θα κρατήσει και ένα 10% από το ποσό που θα εισπράξει η Fire σε ενδεχόμενη μελλοντική πώλησή του.

Την Κυριακή λοιπόν, ολοκληρώθηκε και το (προ)τελευταίο κομμάτι της συμφωνίας. Αυτή δεν περιλαμβάνει, τουλάχιστον σε επίπεδο Chicago – ΠΑΟΚ, οτιδήποτε ανταποδοτικό προς την πλευρά του Βόλου. Αν αυτό διευθετηθεί πλέον μεταξύ των δύο ελληνικών συλλόγων, είναι κάτι που αφορά τα clubs και μόνο.

Πλέον αυτό που απομένει για να ταξιδέψει στο Σικάγο ο Έλληνας επιθετικός είναι η αποστολή της "μπλε" κάρτας του (το Letter of Clearance δηλαδή), για το οποίο χρειάζεται να συναινέσει κι ο Βόλος, μιας και εκεί αγωνίζονταν δανεικός ως και… χτες και από εκεί και πέρα, η έκδοση της απαραίτητης βίζας, διαδικασία που έχει αναλάβει η αμερικανική ομάδα.