«Από διαρροή σε εργαστήριο στη Γουχάν εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός»...

 
Τι λένε τα νέα απόρρητα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας...

Ανατρέποντας την προηγούμενη θέση του για την προέλευση της πανδημίας, το υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ χρησιμοποίησε νέα απόρρητα στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μάλλον διέρρευσε από κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο.

Το νέο συμπέρασμα -βάσει απόρρητης έκθεση, για την οποία ενημερώθηκαν ο Λευκός Οίκος και μέλη του Κογκρέσου και το περιεχόμενη της οποίας δεν... αποκάλυψαν ακόμη οι αξιωματούχοι- δημοσιεύθηκε στην επικαιροποιημένη έκδοση ενός πορίσματος της Διεύθυνσης των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ του 2021, όπως μετέδωσε χθες Κυριακή η Wall Street Journal.

Μετά το FBI, λοιπόν, και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έρχεται να καταλήξει στο σενάριο της διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο της Γουχάν, αν και τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο ιός μεταδόθηκε μέσω ζώου από την υπαίθρια αγορά της κινεζικής μεγαλούπολης σε άνθρωπο, ενώ η CIA δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά επί του θέματος.

Η αλλαγή στάσης από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είναι σημαντική καθώς το εν λόγω υπουργείο διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία και εποπτεύει διάφορα αμερικανικά εργαστήρια, ορισμένα εκ των οποίων διεξάγουν βιολογικές έρευνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στη WSJ ότι μολονότι το FBI και το υπουργείο Ενέργειας συμφωνούν, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους για διαφορετικούς λόγους.

Και το FBI διαθέτει τεχνογνωσία αναφορικά με τις ασθένειες και την ιολογία καθώς προσλαμβάνει μικροβιολόγους και ανοσολόγους στο πλαίσιο των ερευνών του για την προστασία των ΗΠΑ από τη βιοτρομοκρατία και βιολογικά όπλα.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε την Κυριακή στο CNN ότι «δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση» αναφορικά με την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού.

«Να τι μπορώ να σας πω. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει επανειλημμένα οδηγίες σε κάθε στοιχείο της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών μας να καταβάλει προσπάθεια και πόρους για να εξιχνιάσει το ζήτημα αυτό», είπε. 

«Εάν αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα τις μοιραστούμε με το Κογκρέσο και θα τις μοιραστούμε με τον αμερικανικό λαό. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει οριστική απάντηση που να έχει προκύψει από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

Το σενάριο της διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Ουχάν αρχικά απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας και ξενοφοβικό, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημόνων εκτιμά ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε στη διάρκεια ενός ατυχήματος στο Ινστιτούτο Ιολογίας της κινεζικής μεγαλούπολης (WIV). Η ερευνητική εγκατάσταση απέχει λιγότερο από 15 χλμ. από την υπαίθρια αγορά, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 σε ανθρώπους.

Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται επίσης ότι η μοναδική πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊος SARS-CoV-2 για να μολύνει ανθρώπους, δείχνει χαρακτηριστικά μηχανικής επέμβασης.

Όμως άλλοι θεώρησαν αυτά τα σενάρια απίθανα και λένε ότι υπάρχουν κάποια έμμεσα στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε σε ανθρώπους από ζώα στην αγορά Huanan, Άμεσα στοιχεία για φυσική ή ανθρωπογενή προέλευση του κορωνοϊού δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.