Αναβάθμισαν και πάλι υπόδικο αξιωματικό για το Μάτι...


 ... πριν την επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη...

Μία ακόμη αναβάθμιση επιφύλαξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπόδικο για την τραγωδία στο Μάτι ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Χρήστο Λάμπρη. Την ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο των έργων για τη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης στο Μάτι, λίγες μέρες πριν είχε «ανάψει» ξανά το «πράσινο φως» για... την αναβάθμιση ενός ακόμη υπόδικου αξιωματικού της Πυροσβεστικής. Για τον οποίο μάλιστα οι συγγενείς των θυμάτων είχαν στείλει ανοικτή επιστολή το 2021 μετά από μια διαδικτυακή συνέντευξη που είχε δώσει ζητώντας την αποπομπή του.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υποστράτηγο και προϊστάμενο του Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο οποίος είναι ένας από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι για τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν». Είναι μία ακόμη αναβάθμιση για τον  υπόδικο αξιωματικό της Πυροσβεστικής επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από Αρχιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου του 2018, έγινε υποστράτηγος το 2020 και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης». Στις κρίσεις, του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων», μία θέση στην οποία παρέμεινε και στις ετήσιες κρίσεις του Φεβρουαρίου του 2022. Πρόσφατα προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου και έλαβε τη θέση του επιτελάρχη, δηλαδή του «νούμερο 3» της Πυροσβεστικής.


Ο υποστράτηγος Λάμπρης είναι ένας από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, για τους οποίους ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης, με τρία διαδοχικά του αιτήματα είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα, με τους εισαγγελείς όμως να αρνούνται. Πρόκειται για αξιωματικούς τους οποίους όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μητσοτάκης τους αναβάθμισε σε ανώτατες θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αποχώρησε πρόωρα χωρίς την εντολή ανωτέρου

Στο παραπεμπτικό  βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την τραγωδία στο Μάτι, γίνεται λόγος για «αμέλεια» που επέδειξε ο νέος επιτελάρχης της Πυροσβεστικής τη μοιραία νύχτα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Όπως επισημαίνεται, ο Λάμπρης, βρισκόταν από τις 17:20 μέχρι και τις 17:30 το απόγευμα στον «αέρα με το συντονιστικό ελικόπτερο με κωδικό «Φλόγα 1». Στις 17:30 όμως αποχώρησε, αντί να παραμείνει μέχρι τις 17:50,  «παρατηρώντας την πορεία και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Νταού Πεντέλης». Παρόλο που σύμφωνα με την απόδειξη χορήγησης καυσίμων είχε τουλάχιστον 200 λίτρα καυσίμων διαθέσιμα και θα μπορούσε να πετά για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να συμπληρωθεί «ο μέγιστος χρόνος πτήσης του εναέριου μέσου». Η αποχώρηση Λάμπρη, έγινε μάλιστα «δίχως να έχει λάβει σχετική εντολή από ανώτερο του, αλλά αυθαίρετα και αυτόβουλα», όπως υπογραμμίζεται.


Το αποτέλεσμα της «πρόωρης απομάκρυνσης» Λάμπρη, ήταν να μην υπάρχει «εναέρια επιτήρηση» από τις 17:30 έως και τις 19:00 και άρα «εναέρια επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς σε πραγματικό χρόνο». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει «ορθή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προκειμένου να κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα διαθέσιμα επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα», αλλά και την «μη έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την ύπαρξη ατόμων στη θάλασσα» ώστε να επιχειρήσουν για τη διάσωσή τους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή ενημερώθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα από το ΕΣΚΕ της Δανίας.

Η οργή των συγγενών που παρέβλεψε ο Μητσοτάκης

Ο Χρήστος Λάμπρης είναι ο αξιωματικός που με συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή της ΜΚΟ Atraktos τον Οκτώβριο του 2021, είχε προκαλέσει την οργή των συγγενών των θυμάτων στο Μάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγγενείς των θυμάτων με ανοικτή επιστολή που είχαν δώσει στη δημοσιότητα εξέφραζαν την έντονη «οργή, αγανάκτηση και αποτροπιασμό τους» για τη συνέντευξη Λάμπρη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Μετά την αναβάθμιση και διατήρηση του κυρίου Στέφανου Κολοκούρη στη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, ενώ είναι υπόδικος στην υπόθεση του εγκλήματος “Μάτι”, έχοντας δε, καταβάλει εγγύηση, προβάλλεται σε παιδιά, η εικόνα του (μοντέλου-προτύπου-παραδείγματος προς μίμηση) “καλού πυροσβέστη”, κυρίου Χρήστου Λάμπρη που τυχαίνει να είναι και αυτός υπόδικος, ομοίως έχοντας προαχθεί και καταβάλει εγγύηση, για την ίδια υπόθεση, που συνιστά την πιο ντροπιαστική και μελανή εικόνα κρατικής εγκληματικής διαχείρισης κρίσεως που έχει να επιδείξει η Χώρα διεθνώς από συστάσεώς της, στη φονικότερη υπόθεση του είδους της, στον 21ο αιώνα παγκοσμίως» έκαναν λόγο μεταξύ άλλων στην επιστολή τους. 

documentonews.gr