Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Μαζική πορεία ενάντια στην μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής στην Πορτογαλία...


 Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Λισαβόνας για για να απαιτήσουν να καλύτερες συνθήκες ζωής, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός κάνει ολοένα δυσκολότερο να τα βγάλουν πέρα.

«Βγήκαμε στον δρόμο για να ακουστεί η φωνή μας»... τόνισε ο Ζουζέ Χέις, που αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο αλλά παραμένει άνεργος.

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε εισοδήματα χαμηλότερα από το επίπεδο των 1.000 ευρώ τον μήνα την περασμένη χρονιά. Ο κατώτερος μισθός είναι 760 ευρώ.
Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κίνημα «Δίκαιη Ζωή», που διεκδικεί μεγαλύτερους μισθούς, ανώτατο όριο στις τιμές των βασικών αγαθών και κυβερνητική δράση για τη στέγαση.

Ο Βίτορ Ντάβιντ, 26χρονος προγραμματιστής, είπε πως θα ήθελε να μετακομίσει ξανά στην πορτογαλική πρωτεύουσα μια μέρα, αλλά είναι αναγκασμένος να ζει εκτός της πόλης, εξαιτίας του ότι τα ενοίκια είναι απλησίαστα.

«Φτάνεις σε ένα σημείο στη ζωή σου που δεν έχεις καμιά ελπίδα», τόνισε και πρόσθεσε πως ήδη σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει σε κάποια πλουσιότερη ευρωπαϊκή χώρα. Τα πράγματα «είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε. Σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, το 20% των Πορτογάλων ζει στο εξωτερικό.

Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής αυξήθηκαν κατά 18,7% το 2022 -επρόκειτο για τη μεγαλύτερη άνοδό τους σε τρεις δεκαετίες-, ενώ οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν επίσης θεαματικά, εν μέρει λόγω της φούσκας των ακινήτων.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια σημαίνουν πως η Λισαβόνα είναι η τρίτη λιγότερο προσιτή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, υπέδειξε έρευνα ασφαλιστικής εταιρείας. Το γεγονός πως ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία έχει φτάσει το 8,3% χειροτερεύει την κατάσταση.

Το κίνημα «Δίκαιη Ζωή», που δημιούργησαν κάτοικοι φτωχότερων προαστίων της Λισαβόνας, επισημαίνει πως εκείνοι που ήταν οι πιο ευάλωτοι ήδη προτού αρχίσει να επιταχύνεται ο πληθωρισμός είναι ακριβώς αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κόστους ζωής.

Το κίνημα επιχειρηματολογεί πως χρειάζονται υψηλότεροι μισθοί, όρια στις τιμές βασικών αγαθών και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το πρόβλημα της στέγης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αλλά κοινωνικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως οι προτάσεις της δεν θα έχουν ιδιαίτερο αντίκρισμα αν συνεχιστούν άλλες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση πλούσιων επενδυτών, όπως το πρόγραμμα Digital Nomads Visa, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.