Ακρίβεια όπως... υποκλοπές...


 Στην ακρίβεια, την συμπίεση των εισοδημάτων και το ιδιωτικό χρέος, τα 3 στοιχεία που απομυζούν το εισόδημα των πολίτων εστίασε... στην χθεσινή ομιλία του στην Θεσσαλονίκή ο Αλέξης Τσίπρας. Δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για το ότι τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην πρώτη θέση της προεκλογικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ενώ στο γεμάτο Ιβανώφειο πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, που ενίσχυσε την δυναμική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προεκλογικής περιόδου...

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία σύγκρινε το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών», θέμα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αν τα πειστήρια του εγκλήματος των παρακολουθήσεων βρέθηκαν στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τα α πειστήρια της κλοπής του εισοδήματος βρίσκονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση, τα πειστήρια της κλοπής βρίσκονται στις τιμές των προϊόντων στα ράφια και στα ταμεία των Σούπερ Μάρκετ, στις τιμές στις αντλίες της Βενζίνης σε κάθε βενζινάδικο». Τονίζοντας πως «αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη η αισχροκέρδεια έχει τη δική του υπογραφή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τους ειδικούς φόρους δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αφού μέσω της φορολογίας «τα δημόσια ταμεία γεμίζουν από το υστέρημα των καταναλωτών» και η κυβέρνηση «έρχεται μετά να δίνει επιδοτήσεις, που και αυτές όμωςκατευθύνονται στοχευμένα σε όσους έχουν παράξει υπερκέρδη, στην ενέργεια, στα διυλιστήρια, στα Σούπερ Μάρκετ».

Οι τράπεζες
Στο πλέγμα των συνθηκών που συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε και τις τράπεζες. Χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα. Αναφέρθηκε «στα δυσβάσταχτα χαράτσια που επιβάλλουν οι τράπεζες» τονίζοντας ότι «χιλιάδες δανειολήπτες έχουν δει τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα δάνειά τους να εκτοξεύονται εκατοντάδες ευρώ επιπλέον κάθε μήνα ανατρέποντας τον έτσι κι αλλιώς ισχνό οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Πήραν ένα στεγαστικό δάνειο με δόση προσιτή και αυτή έχει πλέον διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες. Ποιος θα δώσει απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους, όταν οι τράπεζες αυξάνουν συνεχώς το επιτόκιο χορηγήσεων αλλά κρατάνε σταθερό το επιτόκιο καταθέσεων; Ποιος θα δώσει απάντηση για τη ληστεία των τραπεζών, και αυτή με την υπογραφή Μητσοτάκη; Όταν και οι τράπεζες θέλουν να αβγατίζουν τα κέρδη τους στη περίοδο της κρίσης για να μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους αι μοιράζουν θηλιές στους δανειολήπτες τους για να κρεμαστούν». Σε όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαράβαλλε την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις μισθών, μείωση των ειδικών φόρων, αύξηση του αφορολόγητου αλλά και τον διακανονισμό του ιδιωτικού χρέους.

Η συμφωνία των Πρεσπών
Όπως ήταν αναμενόμενο σε μία ομιλία στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμφωνία των Πρεσπών. Άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως «ως πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και στην Ευρώπη εμφανίζεται πλέον -και ευτυχώς- ως υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, δε ξεχνάμε τι ακρότητες διέπραξε τότε, χέρι χέρι με τους ακραίους εθνικιστές, προκειμένου να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και για εθνική μειοδοσία». Σημείωσε ότι «σήμερα, πέντε χρόνια μετά, θέλω από εδώ από τη Θεσσαλονίκη να πω ότι είμαστε περήφανοι που δε κάναμε πίσω αψηφώντας το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσουμε το εθνικό συμφέρον και καλώ τον πρωθυπουργό που είχε επι δύο χρόνια καλωδιωμένη την ηγεσία του στρατεύματος, να σταματήσει να κάνει μαθήματα πατριωτισμού στην αριστερά και στη δημοκρατική παράταξη».

Οι κάλπες
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ειναι η προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ψάχνοντας και διογκώνοντας τις φυσιολογικές διαφορές ανάμεσά τους». Επισήμανε επίσης πως «ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές εξελίξεις, μεσολαβούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός :Οι εκλογές». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις «εχθές στην Κύπρο, έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα, και πάλι όλως τυχαίως έπεσαν έξω εις βάρος του υποψήφιου της αριστεράς»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr