Οι πρώτες εκλογές κρίσιμη δοκιμασία για τον Μητσοτάκη...


 Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και ο στόχος αυτός είναι εφικτός, επαναλαμβάνει διαρκώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τότε γιατί τόσο άγχος για τις πρώτες κάλπες, που όπως επίσης τονίζει είναι κρίσιμες;

Το... αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τις δεύτερες κάλπες. Το κυβερνών κόμμα όμως είναι που κινδυνεύει ιδιαίτερα από τη διάθεση χαλαρής ψήφου, που δημιουργεί η απλή αναλογική. Τον κίνδυνο αυτό είχε διαγνώσει προ πολλού ο κ. Μητσοτάκης, για αυτό ήδη από το συνέδριο της ΝΔ πέρυσι είχε χαράξει τη γραμμή “η πρώτη κάλπη είναι η τελική”.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου φαινομενικά επαναπαύεται στις δάφνες των δημοσκοπήσεων, όμως οι κινήσεις του δείχνουν κάθε άλλο παρά σιγουριά. Οι πρώτες κάλπες θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι θα στηθούν την Κυριακή των Βαϊων, 9 Απριλίου, όμως ο πρωθυπουργός έχει προ πολλού ξεκινήσει εντατική προεκλογική εκστρατεία και το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε κινήσεις που μαρτυρούν εκλογικό άγχος.

Ως μία τέτοια κίνηση σχολιάστηκε η απόφαση να δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, όταν σχεδόν όλη η χώρα βρισκόταν σε ταβέρνες και τραπέζια, για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους το σενάριο της “κυβέρνησης ηττημένων”.

Σενάριο για το οποίο η ΝΔ το Σάββατο χρησιμοποίησε ως “απόδειξη” ένα παραπολιτικό σχόλιο περί μυστικής συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν βέβαια ότι βρέθηκε τυχαία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνική εκδήλωση το Δεκέμβριο.

Αλλά το κυβερνών κόμμα αυτό που ήθελε να πετύχει ήταν να “απειλήσει” τους δεξιούς κυρίως ψηφοφόρους, πως εάν στην πρώτη κάλπη επιλέξουν πχ Κυριάκο Βελόπουλο ή απλά πάνε για… καφέ, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση και ως δεύτερο κόμμα.

Αυτό βέβαια αριθμητικά είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, όπως τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης. Σημειωτέον δε ότι το κυβερνών κόμμα πλέον θυμίζει στους ψηφοφόρους όχι μόνο το 2015 αλλά και το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, για να συσπειρώσει και αντιμνημονιακούς δεξιούς.

Τη ΝΔ ταλανίζει μάλιστα η υποψία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο να συνθλιβεί στην πόλωση της δεύτερης κάλπης, θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη Κυριακή. Επιδίωξη που έρχεται σε αντίθεση με αυτή του κ. Μητσοτάκη για αυτοδυναμία σε δεύτερες (ή και τρίτες) εκλογές.

Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση δουλεύει τις μηχανές φουλ με το βλέμμα στην 9η Απριλίου. Το πακέτο επτά μέτρων για κρίσιμες εκλογικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, θα είναι βέβαια το τελευταίο νέο που θα ανακοινωθεί προεκλογικά, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά εν τω μεταξύ την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για Market Pass, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και το προαναγγελθέν αυτό μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου. Ενώ στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν την προκήρυξη των εκλογών, στις 28 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί και επίσημα η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα έχει κάνει κινήσεις για να διαχειριστεί επικοινωνιακά δύσκολα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί (με νέες ρυθμίσεις για δόσεις) και οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών (με τη ρύθμιση για το μισθολογικό τους). Και ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες, που θα εντατικοποιηθούν μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισκεφθεί δυτική Μακεδονία, Κομητηνή και Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και επόμενοι σταθμοί των περιοδειών του θα είναι η Λάρισα (περιφέρεια που θεωρείται βαρόμετρο για τις εκλογές) στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και η Θεσσαλονίκη την 1η Μαρτίου.

news247.gr