Κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα...

 
Δύο ανοιχτά μέτωπα για την Κυβέρνηση, που κινδυνεύουν να λάβουν διαστάσεις με απρόβλεπτο πολιτικό κόστος για τη ΝΔ, θα... επιχειρήσει να κλείσει εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την προεκλογική περίοδο -έστω ατύπως- να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός «παίρνει πάνω του» το θέμα των πτυχίων των καλλιτεχνών, με τους οποίους θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας λύση στο πρόβλημα. Την ίδια ώρα, όπως προανήγγειλε χθες σε κομματική εκδήλωση, αναμένονται ανακοινώσεις για την έκτακτη στήριξη των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Και αν η υπόθεση των συνταξιούχων είναι προδιαγεγραμμένη προκειμένου να κατευναστεί η όποια δυσφορία της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών, καθόλου σίγουρη δεν είναι η έκβαση του ζητήματος των καλλιτεχνών. Οι ίδιοι επιμένουν στην απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που τους αφορά, ενώ αρνήθηκαν συνάντησή τους με κλιμάκιο υπουργών, ζητώντας να συζητήσουν με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπέμπεται η αισιοδοξία διευθέτησης των πιθανών παρεξηγήσεων και εξεύρεσης μιας οριστικής λύσης στο πρόβλημα. Υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί δημόσια για τα αιτήματα των καλλιτεχνών, διαβεβαιώνοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι δεν θίγονται ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρεται οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους.

Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκτήσει ως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στις παραστατικές τέχνες. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική.

Προσωπική διαφορά
Όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, όπως έχει αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Euro2day.gr, έχει κλειδώσει για τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχους, που δεν έλαβαν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη, επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες. Στη λίστα με τους υποψήφιους «τυχερούς», την οποία «χτενίζουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, βρίσκονται και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 800 ευρώ, που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75%. Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα καθορίσει και το ύψος της παροχής, με το επικρατέστερο σενάριο να αφορά επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του, επισκεπτόμενος σήμερα και αύριο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου δημοσκοπικά η ΝΔ φαίνεται να υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα επισκεφθεί την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και αύριο τη Φλώρινα, απ’ όπου θα θέσει για μία ακόμη φορά τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες: «Ποιος πρέπει να κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτό είναι το τελικό ερώτημα το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες της άνοιξης», ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση ο πρωθυπουργός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στο αισιόδοξο αφήγημα ότι η παράταξη της ΝΔ κράτησε όρθια τη χώρα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, εκφράζουν τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια» και συνεχίζουν τη σύγκριση με το έργο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr