Η προσγείωση από την αλαζονεία στην ανησυχία...


 Ο ισχυρισμός Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα πηγάζει από την εκτίμηση ότι η ΝΔ δεν έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα

«Αγκαζέ» με τον φόβο βαδίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στον δρόμο της απλής αναλογικής. Η αίσθηση της... πολιτικής παντοδυναμίας, που προκάλεσε τη γενικευμένη αλαζονική συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, υποχωρεί αισθητά στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα κοινωνικά μέτωπα, άλλωστε, που έχει πυροδοτήσει η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας σε συνδυασμό με το κύμα των ευρωπαϊκών πιέσεων που αναμένεται να δεχτεί η Ν.Δ. για την παραβίαση του Κράτους Δικαίου έχουν ισχυροποιήσει τους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.

Οι διαδικασίες που τρέχουν στο πεδίο των ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται να επηρεάσουν και τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την ημερομηνία προσφυγής στην κάλπη. Όπως επισημαίνουν οι γνώστες του γαλάζιου παρασκηνίου, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προηγηθούν οι εκλογές από την έκδοση του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παράνομες παρακολουθήσεις, το οποίο αναμένεται στα μέσα Απριλίου. Εξού και η αναζωπύρωση των σεναρίων για στήσιμο της κάλπης στις 9 Απριλίου.  

Με άδειο καλάθι

Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, φέρεται ότι διαπιστώνει πως υποχωρεί η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. και δεν σκοπεύει να πάρει το «ρίσκο» της επιμήκυνσης της κυβερνητικής θητείας μέχρι τον Μάιο. Κατέστησε, μάλιστα, σαφή (στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη) την αδυναμία-απροθυμία του να προβεί σε κινήσεις ανάσχεσης της κυβερνητικής φθοράς. Αφενός, απέκλεισε το ενδεχόμενο προώθησης νέου πακέτου στήριξης των πολιτών και, αφετέρου, έκλεισε κατηγορηματικά την πόρτα στην προοπτική μίας νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή των πλειστηριασμών. Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις διαμαρτυρίες των δανειοληπτών, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Οι αδιανόητοι ισχυρισμοί περί νοθείας

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του έναντι της προοπτικής αλλαγής των συσχετισμών στην επερχόμενη κάλπη, υποστηρίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων». Ο ισχυρισμός του, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αμφισβητήσει την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος πηγάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- από την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. δεν έχει εξασφαλίσει ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα. «Αν πράγματι η παράταξη προηγείται 7-8 μονάδες στις μετρήσεις, δεν θα είχε λόγο ο πρόεδρος να προβεί σε μία τέτοια δήλωση» τονίζει στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ πρώην υπουργός της Ν.Δ.

Οι ακροάσεις Ράμμου-Μενουδάκου

Το σκάνδαλο των υποκλοπών θα παραμείνει ως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην πορεία της Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη, δεν κρύβουν την αγωνία τους για την ακρόαση, στις 28 Φεβρουαρίου, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου και του επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αμφότεροι αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα σχετίζονται με την υπόθεση των επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας έναντι της επίσκεψης στην Αθήνα, στις 6 Μαρτίου, των μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χωρίς έδαφος για συμψηφισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, το πολιτικό-επικοινωνιακό ζήτημα που ανακύπτει για το σύστημα Μητσοτάκη είναι ότι δεν βρίσκει πλέον έδαφος για συμψηφισμούς μετά την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου, την κατάρρευση του κατηγορητηρίου όσον αφορά τον Νίκο Παππά και την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τους Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλο. Επρόκειτο για υποθέσεις που θεμελίωσαν τα αντιΣΥΡΙΖΑ αφηγήματα πριν τη γαλάζια εκλογική νίκη του 2019 και των οποίων η κατάρρευση αποσιωπάται από την πλειονότητα των ΜΜΕ.

Η ΑΥΓΗ