Πώς φτάσαμε στην «καρατόμηση» Πολάκη...

 
Τι ενόχλησε την Κουμουνδούρου και τον Τσίπρα...

Τελικώς το θέμα Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήταν «λήξαν» για μία μόλις εβδομάδα. Μετά το «αντάρτικο» του βουλευτή Χανίων για τα ψηφοδέλτια στην εκλογική του περιφέρεια, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι με την ανάρτησή του για δικαστικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους ο Παύλος Πολάκης έβαλε νερό στον μύλο του κ. Μητσοτάκη και της... κυβέρνησής του, κάτι που «ουδείς δικαιούται να το κάνει λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας καρατόμησε το βράδυ τον Παύλο Πολάκη από την θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (τον αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης) και αποφάσισε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από το κόμμα συγχρόνως με την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια.

Αύριο μάλιστα θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος (η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη) για να επιβεβαιώσει την πρόταση Τσίπρα για παραπομπή Πολάκη στο Πειθαρχικό. Σημειωτέον πως σύμφωνα με το νέο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ψηφίστηκε στο Συνέδριο του προηγούμενου Απριλίου έχει εισαχθεί η «διαγραφή» για μέλος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες και θα εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε διαμηνύσει ότι θα ειπωθούν όλα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος καθώς ο ίδιος δεν κάνει διάλογο με «πηγές» με την υποσημείωση πως «προφανώς υπάρχουν διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο».

Όταν όμως ο Παύλος Πολάκης έγραφε ότι δεν ομιλεί με «πηγές» γνώριζε πολύ καλά ότι αυτές οι…πηγές απηχούν επακριβώς τις απόψεις και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η αρχική διαρροή της Κουμουνδούρου ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το Συνέδριό του. Έχει επίσης, όπως ανέφερε, αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία και συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο από στελέχη της ηγεσίας. Η ευθεία αναφορά στον Παύλο Πολάκη ήταν όμως η ακόλουθη: 

«Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει τη δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το βράδυ ήρθε ακριβώς για να «κλείσει» το θέμα και να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και να αλλάξει γνώμη συμπεριλαμβάνοντας και τον  Πολάκη στα ψηφοδέλτια. Κάτι που συντηρούσε η ανάρτηση του βουλευτή Χανίων με την υπόσχεση πως…θα τα πούμε στα όργανα.

Κατά τις πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει για μία ακόμη φορά τον Παύλο Πολάκη να κάνει τη δική του πολιτική, -κάτι που φαίνεται και από τις διαρροές του κόμματος- και πρακτικά θα ζητήσει από το Εκτελεστικό Γραφείο την παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας για να διαγραφεί. Ως προς την καθαίρεσή του από τον Τομέα Διαφάνειας της ΚΟ αυτό είναι αρμοδιότητα του προέδρου της, όμως ως προς την προοπτική διαγραφής ενός μέλους την σχετική απόφαση λαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογία στην οποία θα παραπεμφθεί με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Παύλος Πολάκης.

Φαίνεται πως την Κουμουνδούρου δεν ενόχλησε μόνο η στοχοποίηση δικαστικών και δημοσιογράφων ή άλλων παραγόντων αλλά και το γεγονός πως ο Π. Πολάκης χαράσσοντας τη δική του πολιτική παρουσίασε και τις προτάσεις για την Δικαιοσύνη ως επίσημες προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ενοχλήθηκε σφόδρα διότι ο βουλευτής Χανίων επανήλθε αρνητικά απασχολώντας την κοινή γνώμη μόλις μια εβδομάδα μετά την δημόσια απειλή του ότι …θα αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια εάν σε αυτά δεν εντασσόταν και ο φίλος του προτεινόμενος ως υποψήφιος επίσης στα Χανιά, Μ. Χαιρετάκης.

Τότε λένε πληροφορίες τις οποίες η Κουμουνδούρου δεν έχει επιβεβαιώσει είχε γίνει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Παύλου Πολάκη όμως ο δεύτερος αθέτησε σε χρόνο ρεκόρ τις διαβεβαιώσεις που παρέσχε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντα λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωσε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και προοπτική» αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του κόμματος.

Σημειωτέον πως η νέα…παρέμβαση Πολάκη ήρθε σε μία κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολιτική στιγμή μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που έδωσε τροφή στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ώστε να επιτίθενται κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα για την στάση του απέναντι στον Νίκο Παππά.

Καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη θέση του Γ. Ραγκούση αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr