Τηλεοπτικές άδειες – Ειδικό δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή η ποινή για τον Νίκο Παππά

 
Χρηματική ποινή στον Χρήστο Καλογρίτσα

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρωην υπουργό Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Στον Χρήστο Καλογρίτσα επιβλήθηκε χρηματική ποινή περίπου 5.000 ευρώ,ενώ απέρριψε το αίτημα του για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η απόφαση και πάλι ελήφθη ομόφωνα.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση διαβιβάζει τα πρακτικά της δίκης με επισήμανση την ένορκη κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

«Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως  και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», τόνισε σε δήλωσή του ο Θεόδωρος Π. Μαντάς συνηγόρου του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, ενώ ο έτερος συνήγορος Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε «δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα σημείωσαν κ.κ. Λοβέρδος και Καραχάλιος.

«Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς. Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι  πέρασε σε ότι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια».