Στα σκαριά συνεργασία...

0

 
Αντώνης Αντζολέτος

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας έντονης κινητικότητας και εξελίξεων στην «αριστερή πολυκατοικία». Οι μεταγραφές των δύο πρώην... βουλευτών του ΜέΡΑ25, Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε «επιθετικά», επιζητώντας τη διεύρυνση, όχι μόνο προς το Κέντρο, αλλά αμφίπλευρα. Κατά πολλούς κοινοβουλευτικούς, ρόλο ενδεχομένως να έπαιξε και η εκτίμηση πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δύσκολα θα περάσει το όριο του 3% στις επόμενες κάλπες. Το ΜέΡΑ25 με μια ανακοίνωση που εξέδωσε πήρε πίσω το κάλεσμα που είχε απευθύνει στην Κουμουνδούρου για προγραμματική.... σύγκλιση πριν από τις εκλογές, αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Προχωρήσαμε τον διάλογο με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς που δεν το βάζει κάτω, με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Προηγήθηκε νέο κάλεσμα από τη Λαϊκή Ενότητα –και προς το ΚΚΕ–, η οποία είχε πάρει εξαρχής την πρωτοβουλία για συμπόρευση των ριζοσπαστικών δυνάμεων. «Χρειάζεται μια εκλογική συμμαχία που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ανάταση της κοινωνίας και των κινημάτων της, να συμβάλει για να οικοδομηθεί μια αξιόμαχη αποτελεσματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από αυτές, που θα υλοποιεί παρόμοια πολιτική», επισημαίνεται.

Συμπόρευση

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως οι συζητήσεις μεταξύ ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ έχουν προχωρήσει και σε ηγετικό επίπεδο. Οι συναντήσεις κλιμακίων με επικεφαλής τους Γιάνη Βαρουφάκη και Δημήτρη Στρατούλη είναι σε καλό δρόμο και το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας τους είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς αναμένεται οι λεπτομέρειες της συμπόρευσης να έχουν διευκρινιστεί μέχρι την άλλη εβδομάδα. Η ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά έχει ανασυνταχθεί πλήρως με νέα στελέχη στα όργανά της. Συνομιλεί και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και με πρόσωπα του ευρύτερου χώρου. Το ΜέΡΑ25 ακολουθεί ήδη μια διαδικασία ανανέωσης, έχοντας ανακοινώσει την προσχώρηση του μουσικού Δημήτρη Ζερβουδάκη. Εγινε γνωστό πως και η Ηρώ Διώτη, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας το 2014, θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25. Την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και συνεπώς οι εξελίξεις αναμένεται να «τρέξουν». Το αντιμνημονιακό μέτωπο ανασυντάσσεται και επιχειρείται να μπει ένα τέλος στην πολυδιάσπαση που υπάρχει στον χώρο της Αριστεράς.

Οσον αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, από τη Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει, δήλωσε στην «Κ» πως θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της προς τις κάλπες. Σχολιάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο συμπόρευσης ΜέΡΑ25 – ΛΑΕ έκανε λόγο για «προάγγελο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας πως «η Πλεύση Ελευθερίας δεν πρόκειται ποτέ να συνυπάρξει σε μια επιχείρηση νέας εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των αριστερών ανθρώπων, οι οποίοι δεν νομιμοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και εναγώνια σήμερα αναζητούν την ελπίδα σε πολιτικές ειλικρινείς και αληθινές και όχι σε κάλπικες υποσχέσεις». Εστιάζει στις επαφές που πραγματοποιεί σε θετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον τα κοινωνικά δικαιώματα κ.λπ. Αρνητική ήταν η απάντηση στο προσκλητήριο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στη συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε αποφασίστηκε σε ποσοστό 65% να πει «όχι» στην εκλογική συνεργασία...

Η Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)