Κρυπτονομίσματα, δράκοι και πράσινα άλογα...

0

 
Η TradeFlow ΕΙΝΑΙ μια εταιρία ιδρυθείσα προ ενός χρόνου, με αποτίμηση «14 εκατομμυρίων» και έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Αναπτύσσει «ηθικούς αλγορίθμους» που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, φέρνοντας, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, απόδοση 5-8% τον μήνα (δηλαδή ως και 151% τον χρόνο).

Την περασμένη Παρασκευή, οι... ιδρυτές της εμφανίστηκαν στην ελληνική τηλεοπτική εκπομπή reality Dragon’s Den, με στόχο να ζητήσουν χρηματοδότηση για την εταιρεία τους από τους «δράκους» επενδυτές. Πρόκειται για τους Κάρεν Κοκάμπι, επιχειρηματία που έχει δραστηριοποιηθεί στη ναυτιλία και σε πολλούς άλλους τομείς, και Γιάννη Ασλάνη, βραβευμένο ως τον καλύτερο σύμβουλο επιχειρήσεων το 2020, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Πιθανότερο είναι η ομάδα της TradeFlow να χρησιμοποίησε το «Dragon’s Den» για τη δημοσιότητα, στην προσπάθειά της να προσελκύσει αυτούς τους μικρούς επενδυτές και «μεροκαματιάρηδες», που σύμφωνα με τον κ. Ασλάνη βοηθούν τα κρυπτονομίσματα.
H εταιρεία, με τη φράση «The Wealth Generator» στο logo της και την ιστοσελίδα tflow.ai, ισχυρίζεται πως προσφέρει τους «πιο προηγμένους αλγορίθμους για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα», και πως το κρυπτονόμισμα που εκδίδει αποτελεί «το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο στον κόσμο». Ο παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής Σάκης Τανιμανίδης πρόσθεσε πως η εταιρεία «έχει συζητηθεί πάρα πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο» και οι ιδρυτές της «μιλούν άπταιστα τη γλώσσα των οικονομικών».

Αν όλα αυτά σας ακούγονται περίεργα, μάλλον θα εκπλαγείτε με την απόφαση της «δράκου» κ. Χατζηστεφανή να αγοράσει το 8% της TradeFlow για 75.000 ευρώ, καταφέρνοντας έτσι να αποκτήσει μερίδιο της εταιρείας σε 14 φορές μικρότερη τιμή από αυτή που θα όριζε η υποτιθέμενη αποτίμησή της.
 
Η εμφάνισή τους στο reality «Dragon’s Den».

Ωστόσο, σχεδόν κανένας από τους ισχυρισμούς του κ. Ασλάνη, του κ. Κοκάμπι δεν είναι αληθείς. Όπως θα εξηγήσουμε, η «αποτίμηση 14 εκατομμυρίων» της εταιρείας φαίνεται να βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματός της και είναι ανούσια και κατασκευασμένη, οι αποδόσεις των 8% τον μήνα (που ισούται με 151% τον χρόνο) ανυπόστατες, οι ισχυρισμοί για το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο κρυπτονόμισμα ψευδείς, και το διεθνές ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η εταιρεία επινοημένο. Παράλληλα, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το εν λόγω κρυπτονόμισμα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία, αν το ψέμα και η παραπλάνηση για την πώληση επενδυτικών προϊόντων δεν είχε θύματα. Άλλωστε δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που θα επιβεβαιώσουν πως στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Όμως, θύματα υπάρχουν: Η «δράκος» επενδύτρια κ. Περγαντά είπε για την ενασχόληση των παιδιών της με τα κρυπτονομίσματα: «Ο μικρός έπαιζε 25, 30, 50 ευρώ και ερχόταν και τη μία γέλαγε, την άλλη έκλαιγε». Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί που γελάνε είναι οι ιδρυτές τέτοιων εγχειρημάτων, σε βάρος όλων των άλλων.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)