Είναι το σουσάμι, το μαχλέπι κι ο γλυκάνισος γκουρμέ υλικά;...


 Όπως με διαφώτισε καλύτερα ενημερωμένος συνάδελφος, η λαγάνα άνω των 4 ευρώ είναι γκουρμέ, σύμφωνα με τον πολυπράγμονα υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Μεταφέρω λοιπόν εδώ προσωπική εμπειρία, όταν πρωί - πρωί μετέβην σε φούρνο της... περιοχής, στην - πόσο πια γκουρμέ; - Καισαριανή για να αγοράσω το αγαπημένο μου αρτοσκεύασμα, που περιμένω να απολαύσω παραδοσιακά κάθε Καθαρά Δευτέρα με τα παρελκόμενα της μέρας.

Το ταμπελάκι στον σωρό με τις λαγάνες γράφει 1,8 ευρώ το κιλό. Επιλέγω κι εγώ τη δική μου - απλή, με γλυκάνισο, μαχλέπι και σουσάμι - και πλησιάζω στο ταμείο. «Τι χρωστάω;», ρωτάω τον υπάλληλο κι εκείνος χωρίς να ζυγίσει το προϊόν, μου απαντά «4,5 ευρώ». «Ώπα», λέω, «πώς από τα 1,8 πήγαμε στα 4,5 ευρώ;». «Αααα», εξηγεί ο υπάλληλος του φούρνου. «1,8 ευρώ κάνει το κιλό άψητη κι αυτή εδώ ήταν τουλάχιστον δύο». Άντε να πάει το παλιάμπελο, το χάβω το παραμύθι, αλλά, αν και δε φημίζομαι για μαθηματικό κεφάλι, πάλι δε μου βγαίνουν τα κουκιά. «Μα κι έτσι να 'ναι», επανέρχομαι στον υπάλληλο, πάει στα 3,6 ευρώ. Τα 4 πόθεν;»

Και τι μου απαντάει ο αθεόφοβος: «Ναι, αλλά είναι και το σουσάμι, το μαχλέπι, ο γλυκάνισος...». Αφού δε μου είπε ότι πληρώνω και την εξήγηση που μου έδωσε, πάλι καλά. Λέω πάντως, ότι περισσέψει από σήμερα να το καταψύξω και να το εμφανίσω του χρόνου τέτοια μέρα, το δε σουσάμι θα το μαζεύω σπυρί σπυρί όπου πέφτει, γιατί δεν ξέρεις μέχρι πού θα έχει φτάσει η τιμή του σε ένα χρόνο...

K.K.

efsyn.gr