Τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού αναζητούν οι ΗΠΑ


 Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για τον χαρακτηρισμό ως προσωρινής ζώνης ασφαλείας των υδάτων ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξάγει ο αμερικανικός στρατός για τον εντοπισμό των συντριμμιών του, όπως υποπτεύονται οι ΗΠΑ, κατασκοπευτικού κινεζικού μπαλονιού που κατέρριψε αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δήλωνε ότι θα διατηρήσει την ήρεμη προσέγγισή του όσον αφορά τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η άποψή του ήταν πάντα πως το μπαλόνι έπρεπε να καταρριφθεί και απέρριψε ερώτηση για το αν το περιστατικό αυτό θα αποδυναμώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. «Όχι. Καταστήσαμε σαφές στην Κίνα τι θα κάνουμε. Καταλαβαίνουν τη θέση μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Κάναμε το σωστό και δεν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης ή ενίσχυσης – είναι η πραγματικότητα» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επισήμανε ότι η πτήση του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ δεν συνέβαλε στη βελτίωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Κίνα και απέρριψε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι ήταν για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ σημείωσε ωστόσο ότι θα διατηρηθεί η ήρεμη προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα και ότι εναπόκειται στο Πεκίνο να αποφασίσει αν θέλει να οικοδομήσει πάνω στην συνάντηση που είχαν ο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο.

«Εναπόκειται στην Κίνα να σκεφτεί τι είδους σχέση θέλει» υπογράμμισε.

Η εμφάνιση του κινεζικού μπαλονιού προκάλεσε πολιτική αναστάτωση στις ΗΠΑ και ώθησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ματαιώσει επίσκεψή του στο Πεκίνο στις 5-6 Φεβρουαρίου, για την οποία και οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε σταθεροποίηση των δύσκολων σχέσεών τους.