Έκρυψαν την επίσκεψη του ΟΑΣΕ στη χώρα μας για τις παρακολουθήσεις...

 
«Ο κόσμος το' χει βούκινο κι εμείς κρυφό καμάρι». Το Μαξίμου στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να «θάψει» τις ειδήσεις που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, έκρυψε και την επίσκεψη της εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, σα να... ήθελε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του Οργανισμού.

Η αλήθεια είναι ότι... έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε σημαντικές ειδήσεις από το εξωτερικό και όχι από την ελληνική κυβέρνηση και το Μαξίμου φρόντισε για ακόμη μια φορά να δείξει ότι δεν υπολογίζει την ενημέρωση, ιδιαίτερα όταν αφορά στο καυτό θέμα των υποκλοπών.
Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέιρο όχι μόνο επισκέφθηκε τη χώρα μας στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά είχε αρκετές συναντήσεις και εξέφρασε και τις ενστάσεις της για το θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων.

Φυσικά το Μαξίμου προσπάθησε να περάσει στα μουλωχτά τις συζητήσεις αυτές κι εμείς το μαθαίνουμε από την ίδια την κα Ριμπέιρο, η οποία, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ζήτησε ταχεία έρευνα στο θέμα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων «καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ είχε στην Ελλάδα σειρά συναντήσεων, όπως με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Δημήτρη Γαλαμάτη, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκοπούλο, ωστόσο δεν είδαμε ούτε μια ανακοίνωση από το Μαξίμου για την επίσκεψη της Τερέζα Ριμπέιρο, αλλά ούτε και από τους ομολόγους με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η Τερέζα Ριμπέιρο «και οι ομόλογοί της συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το θέμα της παρακολούθησης δημοσιογράφων, όπως το spyware, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έργο των μεμονωμένων δημοσιογράφων και στο συνολικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η Ριμπέιρο τόνισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ του 2018 για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπου τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της παράνομης και αυθαίρετης παρακολούθησης δημοσιογράφων και την υπονόμευση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματός τους να είναι απαλλαγμένοι από παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις την ιδιωτικότητά τους».

«Η χρήση λογισμικού υποκλοπών είναι πολύ ανησυχητική. Θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο για τη δική τους ασφάλεια και για να προστατεύουν τις πηγές τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν τη σημαντική δημοκρατική τους λειτουργία. Ενθάρρυνα τις αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και ενδελεχή έρευνα για το θέμα της παρακολούθησης λογισμικού κατασκοπείας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα», είπε η Ριμπέιρο.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού, μάλιστα, αναφέρεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «βήματα προς βελτίωση της κατάστασης της ελευθερίας των ΜΜΕ στη χώρα». 

efsyn.gr