Όσο το Ευρώ «διολισθαίνει» έναντι του χρυσού, τόσο θα... ανεβαίνουν τα επιτόκια

 
Οι τελευταίες δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις προθέσεις των μελών του Συμβουλίου ενόψει της συνάντησης του Μαρτίου, φαίνεται ότι αφενός δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να μη συμβεί μία αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα και αφετέρου μεταφέρουν τον πραγματικό προβληματισμό στο τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια...

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του (Les Echos) ο Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό άφησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο να διαφανεί η «τάση» που επικρατεί και η οποία κάθε άλλο παρά καθησυχαστική φαίνεται.

Παίρνοντας υποτίθεται θέση αρνητικά για το θέμα, βάζει στο τραπέζι το πραγματικό θέμα συζήτησης στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι «δεν είναι αναγκαστικό να συνεχίσει η ΕΚΤ να πρέπει να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνάντησή της μέχρι τον Σεπτέμβριο...».

Μέσα σε μία φράση ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης έβαλε... διπλωματικά και το θέμα και το χρονοδιάγραμμά του, λέγοντας πως για την ΕΚΤ το θέμα πλέον είναι αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο... Όταν ακόμα δεν έχει μεσολαβήσει η συνεδρίαση του Μαρτίου για την οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες μένει να αποφασίσουν το επίπεδο αύξησης.

Πολύ περισσότερο που η επίσημη γραμμή της ΕΚΤ ήταν και παραμένει ότι «μετά την συνεδρίαση του Μαρτίου θα επανεξεταστούν τα δεδομένα», ήτοι η εξέλιξη του πληθωρισμού και τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής στην πορεία του, πριν διαμορφωθεί οποιοσδήποτε προβληματισμός για την συνέχεια...

Το πραγματικό πρόβλημα όμως πρόβλημα της ΕΚΤ φωτογραφίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια στον ισολογισμό της και ιδιαίτερα στα στοιχεία που αφορούν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και τις ισοτιμίες του ευρώ.