Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Αμηχανία Οικονόμου για υποκλοπές...

 ... στο πρώτο debate με την Τσαπανίδου...

Χωρίς υψηλούς τόνους αλλά με ερωτήσεις της Πόπης Τσαπανίδου που προκάλεσαν αμήχανες απαντήσεις απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, απ' το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι το αίτημα για debate μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, διεξήχθη η πρώτη άτυπη προεκλογική τηλεμαχία, στην ΕΡΤ...

Τι είπαν για τις ερχόμενες εκλογές

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι «εμμονή» το αίτημα για διεξαγωγή debate, όπως φάνηκε απ' την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα που του έθεσε εκ νέου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το οποίο το μεσημέρι της Πέμπτης είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Στο ερώτημα περί μετεκλογικών συνεργασιών η κ. Τσαπανίδου ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ. «Μας χωρίζουν χαοτικές διαφορές» είπε και υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις εκλογές.

Ακολούθως εξέφρασε την «βεβαιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Εξήγησε ακόμη ότι «αν είμαστε δεύτερο κόμμα δεν θα βγαίνουν τα κουκιά για να κάνουμε κυβέρνηση. Όμως θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση». Άσκησε κριτική στις «επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης» λέγοντας ότι ήδη το προεκλογικό κλίμα έχει συνέπειες στην διακυβέρνηση όπως και στην οικονομία και πρόσθεσε ότι «οι πολλές εκλογές σημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει την ψήφο».

«Ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει για αυτοδυναμία με δεύτερες και τρίτες εκλογές. Τι σταθερότητα μπορεί να δώσει αυτό στην οικονομία; Δεν θα χρειαστούν δεύτερες και τρίτες εκλογές» ανέφερε ακόμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Απ΄τη μεριά του ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις» και τόνισε ότι «μ
ε ενισχυμένη αναλογική θα πετύχουμε αυτοδυναμία, κάτι που όλοι το πιστεύουν. Την ώρα της εισβολής στον Έβρο το 2020 φαντάζεστε να μην υπήρχε ένας ισχυρός πρωθυπουργός αλλά να έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις με άλλους; Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση»..

Αναφερόμενος σε πιθανές συνεργασίες και απαντώντας στο ερώτημα εάν η ΝΔ αποδεχτεί πιθανή πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση με τον κ.Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ΝΔ θα επιδιώξει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Δεν το κρύψαμε. Ο δικός μας πήχης δεν είναι ο ανεπάρκεια των άλλων». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία «δεν είπε ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να γίνουμε αυτοδύναμοι». Σημείωσε ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τάχα εμείς νοιαζόμαστε για τους λίγους» και αναρωτήθηκε: «Πόσο ταξικό είναι άραγε να βρίσκουν μεροκάματο μετά από 8 χρόνια εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας; πόσο ταξικό είναι να παίρνεις χρήματα από τα διυλιστήρια για να στηρίζεις το εισόδημα των πολιτών;».

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα η κ. Τσαπανίδου απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε ποτέ για αμφισβήτηση εκλογικού αποτελέσματος, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Μου κάνει εντύπωση η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για ένα τέτοιο θέμα, και αναρωτιέμαι γιατί το κάνει. Ίσως τον ενοχλεί η συζήτηση για τις εταιρείες χειραγώγησης του εκλογικού κοινού και έχουν πελάτη το κόμμα του».

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στο σχετικό ερώτημα για τις παρακολουθήσεις και στην επισήμανση της κ. Τσαπανίδου πως αν αυτά γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επομένη, ο κ. Οικονόμου απάντησε με το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα πως κινήθηκε θεσμικά και ότι δεν θα ησυχάσει αν δεν πέσει φως.

«Δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος και όχι να επιδιώκουμε πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση» είπε.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση της κ. Τσαπανίδου για το τι θα έκανε η ΝΔ εάν ήταν ο κ.Τσίπρας πρωθυπουργός και έλεγε τα όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο κ.Οικονόμου απάντησε με αοριστολογίες: «Δεν θα μπορούσε ποτέ ο κ.Τσίπρας να δώσει την ίδια απάντηση, δεν θα μπορούσε να απαντήσει θεσμικά, κάποιος που είχε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κάποιον που είναι υπόδικος στο Ειδικό Δικαστήριο όπως και ο υπουργός του για τον Τύπο. Ο πρωθυπουργός που κρέμασε στα μανταλάκια τους αντιπάλους του χωρίς κανένα στοιχείο, ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει απάντηση».Τέλος ο κ. Οικονόμου είπε αναφερόμενος τον κ.Τσίπρα ότι «θα μπορούσε ίσως να απαντήσει ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα που διοχετεύουν διάφορα θέματα στο κυρίως σώμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και κατέληξε: «Ο κ.Τσίπρας είναι ίδιος κι απαράλλαχτος με το χθες».

Για την οικονομία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό το ξέρουν οι πολίτες και το παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Βουλή, ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου.

Ακολούθως υποστήριξε: «Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ άλλαξε το πεδίο ώστε να μην υποχρεώνονται οι τράπεζες και τα funds σε διακανονισμό με τους ιδιοκτήτες. Εμείς ζητάμε η κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα προβλέπει διαπραγμάτευση και δικαστική προστασία του δανειολήπτη».

Απ΄τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων «που δεν δημιουργήσαμε εμείς». «Ξέρουν ότι η Ελλάδα άντεξε όπως κανένας δεν θα περίμενε για μια χώρα που έφερε στο σώμα της τις πληγές των μνημονίων από τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η προηγούμενη διακυβέρνηση, αυτό που έκανε, ήταν να δημιουργήσει και να τροφοδοτήσει η ίδια κρίσεις. Γιατί είπε ψέματα πριν τις προηγούμενες εκλογές, γιατί μας έφερε ένα μόλις βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, γιατί υπολόγιζε ότι θα χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές και οι αγορές θα χορεύουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και τις θύμησες και τις μνήμες, ο ελληνικός λαός βίωσε και ξέρει[…] Οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη να παίρνει στην άλλη. Είναι ενισχύσεις που δίνονται από την υπερφορολόγηση εσόδων των λίγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές, Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα, επαναλαμβάνω μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης, ενισχύσεις στους πολίτες» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο κόσμος θα συγκρίνει το έργο των δυο κυβερνήσεων και θα αποφασίσει ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του η χώρα είχε το χαμηλότερο δείκτη ανάπτυξης στην Ε.Ε. για να του επισημάνει η Π. Τσαπανίδου πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παρέλαβε μια χώρα διαλυμένη» και λειτουργούσε υπό το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων, απ' τα οποία τελικά την έβγαλε.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.