Αναφορές για παράνομη μεταφορά «παθογόνων» εμφυτευμάτων ζώων...


 ...από εταιρεία του Μασκ...

Απολογούμενος βρίσκεται για άλλη μία φορά ο Έλον Μασκ για αμφιλεγόμενες -ή παράτυπες- πρακτικές εταιρείας του, και στην προκειμένη της βιοτεχνολογικής Neualink, η οποία φέρεται να απέσπασε και να μετέφερε εμφυτεύματα από εγκεφάλους μαϊμούδων χωρίς την τήρηση των αναγκαίων κανόνων ασφαλείας και υγείας...

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ιατρών της Υπεύθυνης Ιατρικής (PCRM), η οποία απαρτίζεται από περιβαλλοντικές και υγειονομικές οργανώσεις, έλαβε e-mail και άλλα έγγραφα που υποδηλώνουν μη ασφαλή συσκευασία και μετακίνηση εμφυτευμάτων που αφαιρέθηκαν από τον εγκέφαλο πιθήκων. Αυτά τα εμφυτεύματα μπορεί να έφεραν μολυσματικές ασθένειες κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου, επισημαίνει η PCRM.

Η Επιτροπή έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή με ερωτήματα για τα ευρήματά της στο αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν έρευνα για την επαλήθευση των στοιχείων.
Η επιστολή ανέφερε ότι τα αρχεία που έλαβε η ομάδα έδειχναν περιπτώσεις παθογόνων οργανισμών, όπως ο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά σταφυλόκοκκος και ο ιός του έρπητα Β, που μπορεί να έχουν μεταφερθεί χωρίς τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού.

Τα περιστατικά που αφορούσαν πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών μεταφοράς επικίνδυνων υλικών συνέβησαν το 2019, όταν η Neuralink «έτρεχε» project σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, το οποίο ασχολούνταν με πειράματα σε εγκεφάλους ζώων, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η PCRM.

Ενώ η συνεργασία της Neuralink με το Davis έληξε το 2020, η PCRM είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει να απασχολεί τον νευροχειρουργό που επέβλεπε τα πειράματα και το άλλο προσωπικό που εμπλέκεται μπορεί επίσης να εξακολουθεί να δουλεύει στο project.

Η επιστολή της PCRM λειτουργεί επιβαρυντικά κατά της Neuralink, η οποία ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο ερευνών, για το project που αναπτύσσει για τη δημιουργία εγκεφαλικού εμφυτεύματος που ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους παράλυτους να περπατήσουν ξανά και θα θεραπεύσει άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Neuralink έχει υποβληθεί σε ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων και ότι κάποιο από το προσωπικό της έκανε εσωτερικές καταγγελίες για πειράματα που έγιναν βιαστικά, προκαλώντας άσκοπα βάσανα και θανάτους.

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν περαιτέρω αρχεία που παρέχουν διαφορετική ή πληρέστερη περιγραφή του τι συνέβη. Η PCRM έλαβε τα αρχεία από το UC Davis μέσω αιτημάτων δημόσιας πληροφόρησης. Τα μηνύματα και οι εγγραφές Neuralink που δεν κοινοποιούνται στο UC Davis δεν υπόκεινται σε τέτοια αιτήματα πληροφοριών.

Η επιστολή της PCRM ανέφερε ότι παθογόνα μεταφέρονταν σε αφαιρεμένα εμφυτεύματα από πιθήκους μετά από ακατάλληλη απολύμανση και συσκευασία. Η ομάδα είπε ότι αυτά τα παθογόνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε μολυσμένους ανθρώπους, όπως λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, πνευμονία και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Η PCRM, η οποία αντιτίθεται στη χρήση ζώων στην ιατρική έρευνα, δεν εντόπισε καμία βλάβη ως αποτέλεσμα αυτών των περιστατικών, αλλά είπε ότι οι ενέργειες της Neuralink «μπορεί να αποτελούν σοβαρό και συνεχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

«Το τεκμηριωμένο ιστορικό της εταιρείας για ακατάλληλες, επικίνδυνες εργαστηριακές πρακτικές υποχρεώνει την DOT να διερευνήσει και να επιβάλει κατάλληλα πρόστιμα», ανέφερε η PCRM στην επιστολή.

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με το UC Davis, η Neuralink απογοητεύτηκε με αυτό που θεωρούσε ως τον αργό ρυθμό των δοκιμών σε πρωτεύοντα θηλαστικά, είπαν στο Reuters νυν και πρώην υπάλληλοι της εταιρείας και έκτοτε έχει δημιουργήσει εκτεταμένες εσωτερικές εγκαταστάσεις δοκιμών σε ζώα. Ωστόσο, η εταιρεία έχει χάσει τις προθεσμίες που είχε θέσει ο Μασκ για να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους. Η πίεσή του στο προσωπικό της Neuralink να σημειώσει πρόοδο συνέβαλε σε λάθη που μαστίζουν ορισμένα πειράματα, ανέφερε το Reuters.

Με πληροφορίες από το Reuters