Όχι, δεν είναι κωλοτούμπα!...


 Είχαμε συνηθίσει (ή μας είχαν συνηθίσει) να «βλέπουμε» τον πολιτισμό ως κάτι αν όχι ακριβώς αποκομμένο από την πολιτική, κάπως απομακρυσμένο. Διόλου αφύσικο ή παράλογο, αν σκεφτεί κανείς την πολιτική ιστορία της χώρας: με τη Δεξιά να αλωνίζει (είτε με την ψήφο των πολιτών είτε και ως δικτατορίες και δωσιλογικές κυβερνήσεις) σχεδόν όλα τα χρόνια (με ελάχιστες εξαιρέσεις) από το 1821 και δώθε, δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό. 

Από πότε η Δεξιά... ήθελε τον πολιτισμό; Από «Λιγνάδη» σε Λιγνάδη πέταγε και θα πετάει... Από την άλλη, είναι πλήρως αφύσικο και παράλογο, καθώς αυτή η χώρα όχι μόνο «γέννησε» (από τη μήτρα των αιώνων) τον Πολιτισμό ως κοινωνική και πολιτειακή αξία ισοδύναμη της Δημοκρατίας, αλλά και συνυπήρξε μαζί του ως «brand name» - για να μιλήσουμε και τη γλώσσα τεχνοκρατών, όπως ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Σήμερα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), οι επαγγελματίες δηλαδή του χώρου, θα συνεδριάσει για να αποφασίσουν αν θα κάνουν απεργία διαρκείας ή όπου αλλού καταλήξουν. Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συναντηθεί στο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Και αυτό, όχι, δεν είναι κωλοτούμπα!
Και γιατί να είναι; Ο πρωθυπουργός έδρασε ακαριαία! Πήρε μόλις δύο μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, συνεχών και αναπάντεχα μοναδικών καταλήψεων (ως προς την ποιότητα και το μέγεθός τους) των σπουδαστών σε σχολές και θέατρα, έπρεπε να παραιτηθούν όλοι οι καθηγητές σε Εθνικό και ΚΘΒΕ, έπρεπε να πέσουν τόνοι μελάνι (από κάποιους μόνο), για να κινητοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Όχι καλέ, δεν είναι πως είδε δημοσκοπήσεις και έρευνες και κάπως ψιλοτρόμαξε. Όχι καλέ, δεν είναι να και αν, να και αν δεν... Όχι καλέ - είναι που νοιάζεται.

ΥΓ. Από τη συνάντηση της Τετάρτης, έχουν «εξαιρεθεί» οι:

- Κινηματογραφιστές

- Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές (εκεί γίνεται άλλο «σκάνδαλο»: σύμφωνα με τα όσα μάς λένε τα ίδια τα παιδιά, κάποιοι ιδιοκτήτες, ηθοποιοί πολλοί από αυτούς, ιδιωτικών Δραματικών Σχολών πληρώνονται από τα παιδιά, και τώρα, που δεν γίνονται μαθήματα λόγω αποχής, δεν πληρώνουν τους καθηγητές, αφού δεν κάνουν μαθήματα... άρα, γιατί πληρώνονται;

- Σπουδαστές ιδιωτικών δραματικών σχολών (σ.σ. δεν εκπροσωπούνται από κάποιο σωματείο έως ώρας)

- Ούτε ο Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης.

Νόρα Ράλλη (efsyn.gr)