Οι λόγοι που οδηγούν τον Μητσοτακη σε εκλογές στις 9 Απριλίου...

0

Την 9η Απριλίου κυκλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ημερολόγιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δείχνοντας να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια απόφαση πλήρους εξάντλησης της τετραετίας μόνο φθορά θα συσσώρευε για την κυβέρνηση...

Ηδη ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλούν στα μέλη του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες που ξεδιπλώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις αιτίες υποχώρησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν οι γνώστες το γαλάζιου παρασκηνίου, επιθυμεί να προηγηθούν οι εκλογές της έκδοσης του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παράνομες παρακολουθήσεις, που αναμένεται στα μέσα Απριλίου.

Το ρίσκο της επιμήκυνσης

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι φθίνει η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. και θα αποφύγει να πάρει το ρίσκο της επιμήκυνσης της κυβερνητικής θητείας μέχρι τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός άλλωστε κατέστησε σαφή προχθές την αδυναμία-απροθυμία του να προβεί σε κινήσεις ανάσχεσης της κυβερνητικής φθοράς. Αφενός απέκλεισε το ενδεχόμενο προώθησης νέου πακέτου στήριξης των πολιτών επικαλούμενος την εξάντληση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και αφετέρου έκλεισε κατηγορηματικά την πόρτα στην προοπτική μιας νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «η λύση πρέπει να δίνεται από τον ίδιο τον δανειολήπτη στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων». Επανήλθε μάλιστα στη γραμμή ότι «το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ», προσπερνώντας το ότι την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ψυχρολουσία για το άδειο καλάθι

Οι πρωθυπουργικές επισημάνσεις προκάλεσαν ψυχρολουσία στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ., που εισπράττει τις διαμαρτυρίες των πολιτών στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν έκρυψε στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη την ανησυχία του έναντι της προοπτικής αλλαγής των συσχετισμών στην κάλπη, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει συγκρότηση κυβέρνησης ηττημένων».

Ο ισχυρισμός του μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει την αξιοπιστία τού εκλογικού αποτελέσματος πηγάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την εκτίμηση πως η Ν.Δ. δεν έχει εξασφαλίσει ένα άνετο δημοσκοπικό προβάδισμα. «Αν πράγματι η παράταξη προηγείται 7-8 μονάδες στις μετρήσεις, δεν θα είχε λόγο ο πρόεδρος να προβεί σε μια τέτοια δήλωση για να συσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» τονίζει στην ΑΥΓΗ πρώην υπουργός της Ν.Δ.

Αγωνία για τις ακροάσεις Ράμμου και Μενουδάκου

Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, στον δρόμο προς τις κάλπες, έχουν εγκλωβιστεί στις πολιτικές κατάφωρης κακοποίησης του Κράτους Δικαίου που προκαλούν το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για την ακρόαση, στις 28 Φεβρουαρίου, του πρόεδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου και του επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αμφότεροι αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θα σχετίζονται με την υπόθεση των επισήμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και με τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητεί ήδη γραμμή άμυνας έναντι της επίσκεψης στην Αθήνα, στις 6 Μαρτίου, των μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δολοφονία Καραϊβάζ, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά, οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και οι υποκλοπές συγκροτούν τη θεματολογία που θα τεθεί στον φακό της Επιτροπής.

Ξέμειναν από αντιΣΥΡΙΖΑ συμψηφισμούς

Η εμπλοκή των ευρωπαϊκών θεσμών στα ζητήματα κακοποίησης των θεσμών κυοφορεί τον εκλογικό κίνδυνο για τη Ν.Δ., όπως αναγνωρίζουν γαλάζια στελέχη, να διευρυνθεί το χάσμα με εμβληματικά πρόσωπα του κεντρώου χώρου και να τορπιλιστεί η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να επανασυσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Άλλωστε, το πολιτικό-επικοινωνιακό ζήτημα που ανακύπτει για το σύστημα Μητσοτάκη είναι ότι δεν βρίσκει πλέον έδαφος για συμψηφισμούς μετά την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου, την κατάρρευση του κατηγορητηρίου όσον αφορά τον Νίκο Παππά και την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τους Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο. Επρόκειτο για υποθέσεις που θεμελίωσαν τα αντιΣΥΡΙΖΑ αφηγήματα και καταρρέουν μαζί με το ίδιο το αφήγημα που έδωσε στον Κ. Μητσοτάκη την εκλογική νίκη του 2019.

Η ΑΥΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)