Εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες για την ανάδειξη του 8ου Προέδρου...

 
Σκληρή μάχη για "3"...

Ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακής (05/02) η ψηφοφορία για την εκλογή του όγδοου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως δήλωσε ο γενικός έφορος εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 πρόσωπα...
Οι κάλπες άνοιξαν και στα 1.113 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ' αυτό της Βουλγαρίας.

Στις 09:00 π.μ. ώρα Κύπρου αναμένεται να ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10:00 π.μ. οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2:00 μ.μ. θα ανοίξει η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους βρίσκονται από το βράδυ σε επιφυλακή και μεριμνούν ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε η διακίνηση των εκλογέων προς τα εκλογικά τους κέντρα να είναι απρόσκοπτη.
 
Ομαλά η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα, και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μετά από διακοπή μιας ώρας, θα ξεκινήσει εκ νέου στις 1:00 μ.μ. και θα λήξει στις 6:00 μ.μ., οπότε θα κλείσουν οι κάλπες τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί η ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο, εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας αναμένει να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων.

''Ως γενικός έφορος εκλογών, καλώ όλες και όλους τους ψηφοφόρους, όπως προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή τους. Θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τους πολίτες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας. Εύχομαι καλή ψήφο σε όλους και όλες'' κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Τα φαβορί

Τη θέση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας διεκδικούν 14 υποψήφιοι, ωστόσο τρεις είναι οι κύριοι διεκδικητές της προεδρίας.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, τον εκλεκτό της αριστερής αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ), Ανδρέα Μαυρογιάννη, και τον ανεξάρτητο υποψήφιο, προερχόμενο από τον ΔΗΣΥ αλλά υποστηριζόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τους τρεις κύριους υποψηφίους συνδέει το γεγονός ότι όλοι τους έχουν χρηματίσει στενοί συνεργάτες του επί δεκαετία προέδρου κ. Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 και του 2018 και δεν έχει δυνατότητα τρίτης θητείας, είχε ως δεξί του χέρι στον ΔΗΣΥ τον κ. Νεοφύτου, κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά και κατόπιν υπουργό Εξωτερικών τον κ. Χριστοδουλίδη, και βασικό διαπραγματευτή για το Κυπριακό τον κ. Μαυρογιάννη.


Στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, σαφές προβάδισμα φέρεται να διατηρεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ως νέα παρουσία που δεν δεσμεύεται από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει την Κυπριακή Δημοκρατία αφότου αποχώρησε από την προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανέλαβε πρώτα ο Δημήτρης Χριστόφιας του ΑΚΕΛ το 2008 και μετά ο νυν πρόεδρος.

Στον β’ γύρο, αφού θεωρείται απίθανο ο κ. Χριστοδουλίδης να πιάσει στον α’ γύρο το απαραίτητο ποσοστό του 50% +1, αναμένεται να βρεθεί ένας εκ των δύο άλλων συνδιεκδικητών με σχεδόν ίσες πιθανότητες, αλλά η δεύτερη θέση θα παίξει τεράστιο ρόλο τόσο για την εβδομάδα πριν τον επαναληπτικό γύρο της 12ης Φεβρουαρίου όσο και για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο της Κύπρου.

Σαφή παράσταση νίκης έχει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το 50% περίπου των πολιτών στις δημοσκοπήσεις να αναμένουν ότι εκείνος θα διαδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη, ενώ σε κάθε σενάριο, είτε απέναντι στον κ. Νεοφύτου είτε απέναντι στον κ. Μαυρογιάννη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται ως ο επικρατέστερος στον β’ γύρο.

Υποψήφιοι όμως είναι άλλοι 11 Κύπριοι πολίτες, που έχουν προσθέσει το δικό τους χρώμα στην προεκλογική εκστρατεία. Όλοι οι υποψήφιοι θα είναι σε ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιλέξει κάθε πολίτης ποιον προτιμά.